De sarbatori, cititi informatiile nutritionale si mancati echilibrat

decembrie 16, 2009

La un an şi jumătate de la introducerea la nivel naţional al sistemului de etichetare nutriţională bazat pe Cantitatea Zilnică Estimată (CZE) cele mai importante companii din industria alimentară din România, sub umbrela Romalimenta – Coca-Cola, Kraft Foods România, Mars România, Nestle România, Star Foods o companie a PepsiCo şi Unilever South Central Europe – continuă campania de educare a consumatorilor cu scopul de a-i ajuta să înţeleagă informaţiile oferite de etichetarea bazată pe CZE. Cantitatea Zilnică Estimată reprezintă cantitatea aproximativă de kilocalorii şi macronutrienţi pentru un adult cu greutate medie calculate pe baza unei alimentaţii de 2000 kcal. Necesităţile individuale pot varia în funcţie de vârstă, gen, efort fizic, etc.

În perioada sărbătorilor când volumul cumpărăturilor creşte, eticheta nutriţională bazată pe CZE le oferă consumatorilor informaţii nutriţionale detaliate despre alimente, ajutându-i astfel să-şi alcătuiască o alimentaţie echilibrată şi corect dimensionată pe care o pot adapta nevoilor individuale şi stilului lor de viaţă. Informaţiile prezentate pe ambalaj sunt concepute într-o manieră prietenoasă şi uşor de înţeles pentru o mai bună înţelegere şi transparenţă. Eticheta CZE ne arată ce procent din Cantitatea Zilnică Estimată de kilocalorii şi macronutrienţi ne aduce o porţie de aliment sau băutură răcoritoare. Această etichetă conţine şi informaţii cu privire la mărimea porţiei.

“Consumatorii trebuie să înţeleagă că sănătatea lor şi nivelul de energie pe care îl au sunt strict legate de ceea ce mănâncă. În zilele noastre, când avem din ce în ce mai puţin timp să ne preocupăm de sănătatea noastră, este important ca măcar ceea ce mâncăm să ne ofere toţi nutrienţii de care avem nevoie pentru a fi în formă. Etichetarea de tip CZE ajută consumatorii să mănânce echilibrat din fiecare aliment conform nevoilor individuale. De sărbători, trebuie să fim cumpătaţi şi să mâncăm responsabil fără a face excese care ne pot afecta starea organismului pe termen lung.”, declară Lect. Univ. Dr. Corina Zugravu, nutriţionist şi membru al Fundaţiei Pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Produsele care conţin eticheta CZE au pe faţa principală a ambalajului conţinutul de energie per porţie, alături de procentul pe care îl reprezintă din Cantitatea Zilnică Estimată. Pe verso, consumatorii pot citi informaţii detaliate, cu privire la conţinutul din categoriile importante de macronutrienţi, per 100 g şi per porţie: energie/kilocalorii, proteine, glucide/carbohidraţi, zaharuri, lipide/grăsimi saturate, fibre, sodiu sau sare alături de procentul pe care fiecare dintre acestea îl reprezintă din CZE pentru un adult.

Pentru a alege în mod responsabil, consumatorul trebuie să ţină cont de toate informaţiile nutriţionale incluse pe ambalaj, atât pe faţă cât şi pe verso.

Această iniţiativă voluntară a fost deja anunţată la nivel european în iulie 2006 de reprezentanţii industriei de alimente şi băuturi răcoritoare din Uniunea Europeană reuniţi sub umbrela Federaţiei Europene a Industriei Alimentare şi Băuturilor Răcoritoare (CIAA). Iniţiativa s-a bucurat încă de la început de suportul Comisiei Europene fiind considerată o concretizare a angajamentelor luate de partenerii dialogului social din cadrul Platformei Europene pentru Nutriţie, Activitate Fizică şi Sănătate.

„Într-o perioadă în care lumea este interesată de ceea ce mănâncă, de ce conţin alimentele şi care sunt efectele alimentaţiei zilnice, iniţiativa privind completarea informaţiilor de pe eticheta alimentara cu etichetarea nutriţională bazată pe CZE, ajută consumatorul să facă alegeri informate, în funcţie de nevoile sale .”, precizează Sorin Minea, Preşedintele Romalimenta.

 

Consumatorii care vor să afle mai multe informaţii privind eticheta nutriţională CZE pot accesa pagina de internet www.cecontine.ro.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro