De la cer la pamant

mai 15, 2009

Carturestiul din Iulius Mall aduce luna si stelele de pe cer printre rafturile de carti, cu ajutorul unei expozitii de astrofotografie semnata Laurentiu Alimpie.

Daca se lasa greu fotografiati astrii si cat de frumos stau ei in poze ne-o va arata expozitia AstronoMIX, stationara in constelatia Carturestiului intre 19 mai 14 iunie. La mijloc de an international al astronomiei, imaginile din librarie ar putea declansa o reflectie mai adanca asupra importantei noastre pe Pamant. Cat de important poate fi ceva foarte, foarte marunt, care nu poate influenta lucrurile la scara mare? De ce ar fi mai important decat, sa zicem, un fluture?, se intreaba retoric fotograful de ceruri.

Ar vrea sa priveasca mai des in stele si sa fotografieze mai mult. Insa timpul si cheltuielile pe care i le revendica pasiunea il impiedica uneori. Mai e si un alt obstacol: poluarea luminoasa. O explica Laurentiu Alimpie: Indeosebi in zonele urbane si periurbane, cu milioane de wati aruncate inutil catre cer de becurile stalpilor de iluminat public si proiectoarele din parcarile centrelor comerciale (da, e inutil, ba chiar daunator, sa iluminezi pasarile in zbor si ferestrele oamenilor, care vor suferi astfel de privarea de intunericul necesar pentru un somn sanatos), astrofotografia tinde sa devina imposibila (la fel si astronomia vizuala). Lumina stelelor nu mai poate strabate cupolele toxice de lumina ale oraselor. Ce cauta Laurentiu Alimpie in stele? Omul curios cauta, in esenta, adevarul despre lumea inconjuratoare. Astronomia ne arata ca lumea e, de fapt, mult mai vasta si mai veche decat daca ne-am lasa furati de aparente imediate. Si este deosebit de frumoasa. Se intampla deseori ca astrofotografia sa devina o anticamera a privitului in telescop. Pe asta mizam si noi, prin expozitia din Carturesti. Astronomia vizuala are un farmec aparte. Eu ma gandesc adesea la faptul ca atunci cand privesc prin telescop, arunc o privire inapoi in timp. Distantele enorme din Cosmos fac ca un telescop sa fie o adevarata masina a timpului (explicatie simpla: viteza luminii fiind finita, aproximativ 300.000 km/secunda, un obiect aflat, de exemplu, la 60 milioane de ani-lumina distanta, ne apare acum asa cum era in urma cu 60 milioane de ani adica pe vremea cand legea pe Terra o faceau dinozaurii). Ne uitam impreuna in stele?

Laurentiu Alimpie este membru al Astroclubului ANTARES Timisoara. Deviza sa, insusita de la un astronom american, e : Somewhere, something incredible is waiting to be known (Carl Sagan)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro