De doua ori mai multe dosare transmise la PNA

Poliţia Românǎ a transmis Departamentului Naţional Anticorupţie, în primele opt luni ale acestui an, de douǎ ori mai multe dosare privind comiterea unor infracţiuni de corupţie date în competenţa exclusivǎ a acestei instituţii decât în perioada similarǎ a anului trecut, reiese din raportul IGPR, prezentat ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

Potrivit raportului prezentat de IGPR, structurile de combatere a criminalitǎţii din sfera corupţiei au declinat competenţa în favoarea Departamentului Naţional Anticorupţie într-un numǎr de 147 de dosare de mare corupţie, cu 126% mai multe decât în perioada ianuarie – august 2004. Alte 1601 dosare de corupţie au fost soluţionate prin înaintarea cǎtre alte structuri ale Parchetului.

De asemenea, în perioada menţionatǎ – ca urmare a creşterii calitǎţii informaţiilor obţinute şi a actelor de procedurǎ întocmite – s-a dublat numǎrul autorilor trimişi în judecatǎ de cǎtre parchete, care a ajuns la 720 faţǎ de numai 354 în primele luni ale anului trecut.

În perioada menţionatǎ, Poliţia a cercetat pentru comiterea de infracţiuni din sfera corupţiei un numǎr total de 4.275 persoane, dintre care 1.209 îndeplineau funcţii de conducere. Dintre participanţii la comiterea infracţiunilor de corupţie depistaţi, 83 sunt aleşi în organele legislative centrale şi locale, 371 fac parte din categoria funcţionarilor publici, iar 239 sunt conducǎtori de societǎţi comerciale, regii autonome şi companii naţionale.

Dosarele înaintate de Poliţia Română către Departamentul Naţional Anticorupţie au ca obiect 5.848 de infracţiuni comise, dupǎ cum urmeazǎ : 1.678 de infracţiuni de luare de mitǎ, 2.042 de infracţiuni de dare de mitǎ, 750 de infracţiuni de trafic de influenţǎ, 125 de infracţiuni de primire de foloase necuvenite şi 1.253 de alte infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie prevǎzute de Legea nr. 78/2000, modificată, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.