De multe ori, tristetea, stresul sau chiar rasul excesiv ne pot face sa varsam cate o lacrima. Dar de ce aceste sentimente provoaca secretii la nivelul ochilor si de ce acest fenomen este specific oamenilor? Omul este singura specie de pe Pamant care ajunge sa verse lacrimi provocate de emotiile pe care le traieste.
Dr. William H. Frey directorul Centrului de cercetare Alzheimer din cadrul Institutului pentru educatie si cercetare „Health Partners” din St. Paul, Minnesota spune ca la un moment dat se credea ca toate lacrimile sunt la fel, dar impreuna cu colegii sai, a demarat o serie de studii prin care au demonstrat ca lacrimile provocate de emotii sunt mult diferite de cele care au ca sursa o iritatie provocata de ceapa, de exemplu. Diferenta dintre cele doua tipuri de lacrimi este ca cele provocate emotii au o concentratie mai mare de proteine.
O alta concluzie a studiului este ca majoritatea oamenilor, femei sau barbati se simt mult mai bine dupa ce plang. 85% dintre femei si 74% dintre barbati au declarat ca o repriza de plans i- facut intotdeauna sa se simta mai bine. Acestia au spus ca nu s-au ma simtit atat de nervosi, mai putin tristi, de unde putem sa observam ca plansul emotional are capacitatea de a ne elibera de stres.
Oamenii de stiinta au mai descoperit in timpul studiilor legate de emotii si plans ca lacrimile provocate de emotii au avut in trecut, inainte ca omul sa-si dezvolte un limbaj, un rol important de comunicare deoarece putea indica sentimentele, oferind astfel un indiciu legat de urmatoarea actiune. Se poate ca prin empatia pe care o declanseaza, plansul provocat de sentment sa fi fost un liant social sisa fi contribuit la formarea de comunitati.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro