De ce rad oamenii diferit?

Motivele pentru care radem sunt diverse – putem reactiona dupa o gluma buna, radem ca sa interactionam unii cu altii si, de asemenea, pentru a beneficia de avantajele asupra organismului (se stie ca rasul ne imbunatateste starea psihica, ne da o senzatie de relaxare, reduce consecintele stresului etc.).

Adesea, rasul devine contagios si poate provoca intr-un grup de prieteni o adevarata „simfonie” de manifestari de veselie. Si totusi, de ce nu radem la fel? De ce emitem sunete distincte, ca si cum am rade in accente sau dialecte diferite?

Primul motiv ar fi anatomia diferita a corpului. Rasul este rezultatul unei actiuni combinate a membrelor, laringelui, plamanilor, muschilor respiratori si a altor organe. In afara de acestea, si particularitatile comportamentului uman determina persoana respectiva sa aiba de exemplu un ras cristalin sau, dimpotriva, unul cu sughituri.

„Toti avem o gama variata de tipuri de ras, din care le alegem pe cele mai potrivite in functie de scop sau de situatia in care ne aflam”, a declarat Judi James, expert in comportamente si limbaj corporal, citata de publicatia Mashable.

Tindem sa credem ca fiecare dintre noi rade doar intr-un anumit fel, dar de fapt ne adaptam in functie de circumstante. Singurul ras autentic este cel produs in mod spontan, dar de acesta suntem de obicei rusinati, pentru ca sunetele pe care la emitem sunt de regula deranjante, implicand chiar si sughituri. De aceea, pe parcursul vietii, invatam cum sa ne personalizam aceste manifestari, astfel incat rasul capata o forma creata de noi, fie constient, fie nu.

Daca suntem mai timizi, vom evita in general sa ne manifestam zgomotos, producand un ras mai rezervat, cat mai putin strident posibil. Si limbajul corporal se schimba in timpul rasului, in principal din cauza inhibitiilor. „Copiii nu au deloc retineri, in schimb adultii au tendinta sa-si acopere gura cu mana sau sa-si aplece capul, astfel incat sa nu li se observe fata”, a adaugat James.