De ce purtam haine?

iulie 31, 2007

Hainele au aparut intr-un moment invaluit in ceata deoarece in functie de domeniul de pregatire al persoanei intrebate, gasesti raspunsuri diferite. Teologii vor spune ca au aparut odata cu momentul gustarii din pomul cunoasterii, rationalistii vor motiva prima imbracaminte ca si nevoie de protectie, artistii pot spune ca a fost o metoda de exprimare creativa.
Fiecarei origini ii corespunde si un motiv care transpare din spatele primului vestmant.
Tinand cu cei religiosi, putem invoca ca si prima cauza rusinea.
O perspectiva mai logica este cea sociologica. Daca ne gandim la oameni asa cum convietuiau in perioada in care nu purtau vestminte, ne putem cu usurinta imagina ca acestia se comportau mult mai instinctiv. Probabil femelele cele mai sanatoase si procreative erau vanate de mai multi masculi. Probabil ca instinctele dadeau nastere la mult mai multe conflicte. Vestmantul a putut transforma zonele erogene in “tabu” in felul acesta fiind ascunsa o realitate care instiga la lupta si dominare.
Rationalistii ar spune ca ne imbracam doar pentru a ne proteja. Fenomenele metereologice si diversii stimuli periculosi din jurul omului pot fi motive suficiente pentru ca omul sa aleaga sa isi acopere un corp vulnerabil si expus atator stimuli.
Plajele de nudisti insa ar contesta cu certitudine un astfel de argument. Nu inseamna ca daca faci nudism ai sa te ranesti sau imbolnavesti.
Artistii vin in acest context cu o alta exlicatie. Oamenii se vestimenteaza din nevoia de a-si exprima si creiona personalitatea, considera ei. Aceasta perspectiva nu poate fi deloc contestata in anumite circumstante. Dar cum ramane cu cei care se imbraca la intamplare?
Psihologii ar putea oferi si ei un argument in favoarea unei vestimentari ca si virtute a inertiei. Cum ai putea ca tu sa fii singurul nevestimentat intr-o societate in care toti oamenii sunt acoperiti? Nu stiu cum ai putea dar daca ai reusi cu siguranta ai fi amendat. De aceea indiferent de motivul pentru care ne vestimentam, automatismul cu care o facem trimite destul de evident la conformism. In cea mai calduroasa zi a verii in care nici matasea nu mai mangaie si nici bumbacul nu mai este suficient de natural, conformismul este cel care ne impinge sa nu iesim goi in strada.
Indiferent de perspectiva pe care o abordam, parerile sunt exclusiviste. Este destul de simplu de inteles ca numai o perspectiva multidimensionala ne poate oferi un raspuns satisfacator si care sa cuprinda o doza relevanta de obiectivism.

Simona Bancu

Tu de ce consideri ca te vestimentezi? Discuta subiectul pe www.inforum.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro