Daca esti iubitor de cafea, cu siguranta esti de acord ca a bea o cafea este o experienta complexa si nuantata. Exista diferite arome bogate si savoarea care iti fac fiecare dimineata mai placuta si iti ofera enegrie pentru intreaga zi. Insa, atunci cand ai gustat pentru prima data o cafea aceasta avea un gust dulce amarui, gust pe care nu il mai simti astazi. Daca te concentrezi asupra gustului real al cafelei pe limba, iti dai seama ca este in continuare unul amar si nu printre cele mai delicioase. Si totusi, de ce ne place asa de mult cafeaua, daca ea are intr-adevar un gust amarui si puternic?
Fie ca vorbim de capsule cafea Lavazza Modo Mio cu diverse arome sau cafea neagra la ibric, gustul pentru un adevarat iubitor de cafea este unul placut. Cum? Conform unui studiu realizat de Universitatea din Northwestern, iubitorii de cafea au dezvoltat o sensibilitate aparte pentru gustul de cafea care reiese dintr-un fenomen psihologic. Cercetatorii au incercat sa creeze o legatura intre nivelul de cafea pe care unele persoane il consuma in raport cu sensibilitatea acestora la diverse gusturi amare.
In urma studiului, acestia au ajuns la concluzia ca ceea ce se petrece este un fenomen asemanator cu fenomenul Pavlov. Mai exact, este invatata asocierea dintre cei doi stimuli: gustul amar al cafelei si energia oferita de aceasta. Dupa ce experimentati de mai multe ori aceasta asociere, deja gustul amar indica energie si doresti mai mult din ea. Similar cainelui lui Pavlol care stia ca dupa fiecare sunet al clopotelului stia ca urmeaza sa primeasca ceva de mancare, la fel si oamenii stiu ca dupa gustul amar vine doza de energie mult dorita. Cafeina este, dupa cum prea bine stiti, una dintre cele mai populare psihostimulante din lume.
Un alt motiv pentru care ne place cafeaua este acela ca, gustul amarui poate fi acoperit de alte aspecte, cum ar fi mirosul imbietor. Fie ca ne dam seama sau nu, mirosul joaca un rol important in perceptia noastra asupra aromei cafelei ce urmeaza sa o savuram. Un studiu sugereaza ca mirosul contribuie in unele cazuri cu 75-95% in ceea ce priveste opinia despre un anume gust.
Mai exista studii care sustin ca o buna parte din placerea pe care o ai atunci cand bei cafea, poate fi ereditara. Daca parintii tai erau bautori de cafea, esti ma predispus, datorita genelor, sa mostenesti si tu acest obicei.
In consecinta, se pare ca placerea pe care o simtim atunci cand savuram o ceasca de cafea se datoreaza, in mare parte, energiei cu care suntem obisnuiti sa o primim de la ea. De asemnea, are legatura si cu mirosul extraordinar de frumos al acesteia, dar si pentru ca parintii nostri erau si ei iubitori de cafea. Despre cialde si cafele din cel mai bun si cele mai diverse soiuri, gasesti informatii aici.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro