Cine nu a plans cand a taiat ceapa? Poate doar cei care nu au taiat-o niciodata. Dar cine stie de ce plangem cand taiem ceapa? Iata o explicatie simpla gasita pe www.newciv.org:
In interiorul cepei exista niste compusi chimici care contin sulf. Cand taiem ceapa, celulele sale se sparg iar compusii chimici sufera o reactie care ii transforma in produsi sulfurosi si mai volatili care sunt eliberati in aer.
Compusii sulfurosi reactioneaza cu lichidul care umecteaza ochii, formand acid sulfuric care da senzatia de ardere. Terminatiile nervoase ale ochilor sunt foarte sensibile asa incat “citesc” si aceasta iritatie. Creierul reactioneaza producand mai multe lacrimi care sa dilueze acidul iritant. In fapt, plangem pentru a ne proteja ochii.
Un truc pentru a evita plansul este sa taiem ceapa in apa pentru ca acei compusi sulfurosi sa fie eliberati in apa si sa nu mai ajunga la ochi. O alta tactica este sa tinem la frigider ceapa pentru aproximativ 10 minute deoarece temperatura scazuta incetineste reactia.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro