Fiecare om minte, mai mult sau mai putim. Stim bine ca acest obicei nu este unul sanatos si totusi continuam. De ce? Expertii spun ca mintim din dorinta de a ne forma o imagine buna despre propria persoana pe care sa o propagam si celor din jur, releva livescience.com.
Psihologul Robert Feldman de la Universitatea din Massachusetts spune ca minciuna este in stransa legatura cu respectul de sine. Oamenii tind sa minta mai mult atunci cand simt o scadere a respectului de sine.
Dar nu toate minciunile sunt daunatoare. Specialistii spun ca, uneori, minciuna este cel mai bun mijloc de protectie personala cat si a celor din jur in fata raului.
Si animalele folosesc o serie de metode pentru a-si deruta semenii, dar oamenii sunt singurele fiinte care sufera din cauza minciunii. Un defect major al oamenilor este preocuparea excesiva pentru felul in care sunt perceputi in societate, fapt pentru care nu reusesc sa faca diferenta intre adevar si fictiune. Aceste afirmatii au fost demonstrate de Feldman in studiul pe care l-a efectuat.
Intr-unul dintre experimentele studiului, Feldman a luat doi subiecti pe care i-a asezat intr-o camera pur si simplu pentru a conversa. Cei doi au fost inregistrati. Cand au iesit, celor doi li s-a aratat separat inregistrarea discutiei si au fost rugati sa identifice elementele care nu au fost conforme cu adevarul. In prima instanta subiectii au spus ca au fost in totalitate sinceri, dar cand au vazut inregistrarea au ramas surprinsi de gogosii pe care au putut sa-i vanda. Minciunile mergeau de la a se preface ca plac o persoana pe care o urau pana la a pretinde ca sunt vede rock.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro