Cand este pus in discutie stresul, creierul femeilor reactioneaza diferit de cel al barbatilor.
In cadrul unui studiu care apare in numarul curent al SCAN (Social Cognitive and Affective Neuroscience), cercetatorii de la University of Pennsylvania School of Medicine, au urmarit modul in care difera raspunsurile neuronale la stresul psihologic in cazul femeilor si al barbatilor.
“Am gasit ca parti diferite ale creierului se activeaza cu profiluri temporale si spatiale diferite pentru femei si barbati atunci cand trebuie sa rezolve o performanta care implica stresul.” a declarat J.J. Wang, coordonatorul studiului.
Rezultatele studiului sugereaza ca raspunsurile la stres sunt fundamental diferite, uneori putand fi caracterizate prin “lupta sau fugi” in cazul barbatilor si “fii calma si prietenoasa” in cazul femeilor. Evolutionar, barbatii au trebuit sa se confrunte cu situatii stresante in care ori luptau ori dispareau, in timp ce femeile au avut ca responsabilitate hranirea copiilor si intretinerea relatiilor sociale care maximizau sansa de supravietuire in perioade de criza.
33 de subiecti dintre care 16 barbati si 16 femei au fost urmariti prin scanare inainte, in timpul si dupa experiment in timpul caruia au avut de rezolvat o sarcina aritmetica sub presiune. Pentru a creste nivelul stresului, cercetatorii au impulsionat in mod frecvent subiectii, cerandu-li-se sa lucreze mai repede sau sa inceapa iar sarcina daca greseau. Ca si masura de diminuare a stresului, participantilor li s-a cerut sa numere in sens descrescator.
In acest timp, cercetatorii au masurat intensitatea batailor cardiace, nivelul de cortizol, perceptia subiectilor asupra nivelului stresului si CBF (intensitatea circulatiei sangelui in anumite arii cerebrale). In cazul barbatilor s-a gasit un CBF crescut in cortexul prefrontal drept si un CBF scazut in cortexul orbitofrontal. In cazul femeilor, sistemul limbic-partea primitiva a creierului implicata in emotii-a fost activat atunci cand actionau sub stres. Atat in cazul femeilor cat si a barbatilor, partile cerebrale active in momente de stres au devenit inactive in momentul in care stresul a luat sfarsit insa raspunsul a persistat mai mult in cazul femeilor. Raspunsul neronal al barbatilor a fost asociat cu un nivel mai crescut de cortizol in timp ce femeile nu au inregistrat o asociere intre activarea cerebrala la stres si schimbarile nivelului de cortizol.
Sursa: www.psiho.eu
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro