Dragonul de Komodo, cea mai mare soparla din lume si-a castigat notorietate in cultura vestica dupa ce a fost descoperit de catre colonistii olandezi in urma cu un secol in urma. In mod surprinzator, putini biologi au fost destul de curiosi incat sa studieze soparla in habitatul ei natural, format din cinci insule care fac parte din arhipelagul Nusa Teneggara. Cel mai dedicat cercetator care a vrut cu orice pret sa studieze indeaproape Dragonul de Komodo a fost Alfred Auffenberg de la Muzeul de Istorie Naturala din Florida. Acesta a condus o expeditie in Insulele Komodo in 1969 in care a prins cateva exemplare, le-a masurat, le-a cantarit si le-a insemnat pentru a le putea supraveghea pe durata studiului. A fost surprins sa constate ca un exemplar cu stomacul plin putea sa ajunga pana la 90 kg.
Auffenberg a lansat o conceptie gresita despre aceste soparle, referitoare la gura acestora. Cercetatorul a emis o teorie conform careia Dragonul de Komodo ar avea gura plina de bacterii letale, fapt care l-ar ajuta foarte mult sa-si ucida prada. Datorita acestor bacterii, ar fi putut sa doboare cu usurinta chiar si animale mari. El a emis aceasta teorie pe baza bacteriilor pe care le-a descoperit in saliva dragonului si a bacteriilor pe care le-a prelevat din ranile cailor sau a bivolilor ucisi de acesta.
Cercetari ulterioare au contrazis teoria lui Auffenberg. Alti oameni de stiinta au spus ca bivolii au fost dusi in zona de oameni si ca acestia nu ar constitui prada naturala a Dragonilor de Komodo. Bivolii au murit din alte cauze si au ajuns sa se transforme in hrana, dar nicidecum Dragonul de Komodo nu e responsabil pentru uciderea lor.
Cu toate aceste, nu poate fi negat faptul ca acest animal este o masina de ucis care loveste intotdeauna letal, mai ales atunci cand este vorba de prada de dimensiuni mici, cum ar fi caprioarele sau porcii. Tim Jessop de la Universitatea din Melbourne spune ca 70% dintre animalele atacate de Dragonul din Komodo mor in cateva minute dupa ce au fost atacate, 20% mor din cauza ca pierd prea mult sange, iar doar 10% supravietuiesc.
Dragonul de Komodo este letal, iar teoria lui Auffenberg pare sa nu fi fost complet eronata deoarece arma secreta est gura. Dragonul este foarte veninos. Studiat indeaproape o serie de glande care secreta venin prinse de gingie. Acest venit intra in saliva si patrunde in rana provocata de muscatura, fapt care lasa victima, practic fara sperante de supravietuire. Veninul previne coagularea ranilor si relaxeaza muschii din jurul vaselor de sange, favorizand astfel pierderea rapida a sangelui.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro