De ce configurațiile sedan sunt pe cale de dispariție?

aprilie 8, 2021

În ultimii ani, cererea și vânzările de mașini sedan a început să înregistreze o scădere abruptă. Odată prima alegere în momentul achiziționării unei mașini, berlinele au cedat în fața SUV-urilor care le înlocuiesc într-un ritm accelerat pe șosele. Constructorii produc mult mai puține berline, se concentrează mai puțin de modele noi pe acest segment. În schimb, SUV-urile primesc toată atenția.

De unde a intervenit această schimbare? Câteva motive vor fi descrise în cele ce urmează.

Dimensiuni și confort

Sedanul a fost înlocuit cu SUV-ul, în primul rând, în rolul de mașină de familie. Dimensiunile mai generoase ale celui din urmă îl fac mai confortabil pentru toți membrii familiei atât în utilizarea curentă, cât și în călătorii mai lungi. Dimensiunile mai generoase presupun și un spațiu mai mare pentru bagaje. Nu în ultimul rând, faptul că SUV-urile sunt mai înalte punctează și la capitolul confort deoarece facilitează accesul și poziția la volan oferă un confort mai bun care se resimte la drumuri lungi.

Siguranță

Probabil, cel mai vehiculat motiv de către cei care au dat berlina pe un SUV este siguranța. Chiar dacă tehnologia auto actuală face ca mașinile să fie mai sigure ca niciodată indiferent de caroserie. Totuși, dimensiunile mai generoase ale unui SUV îi oferă un avantaj în momentul unui accident cu o mașină mai mică. Așadar, din perspectiva cumpărătorului, dacă toată lumea cumpără mașini mari, în speță SUV-uri, achiziția unei berline poate fi percepută ca un risc în plus asumat.

Consum

Dacă în trecut cei care erau tentați să achiziționeze un SUV se răzgândeau imediat după ce vedeau consumul, lucrurile s-au schimbat radical. Acum acest tip de mașină a devenit mult mai eficient din perspectiva consumului de combustibil, ajungând să concureze cu mașini din clase mai mici. Odată ce această barieră a consumului a fost înlăturată, SUV-urile au devenit mai atractive în detrimentul berlinelor.

Accesibilitate

Un alt motiv pentru care SUV-urile au reușit să detroneze berlina clasică este facilitarea accesului pe drumuri accidentate. Garda la sol mai generoasă și tracțiunea integrală le-au făcut atractive pentru amatorii de excursii la munte, de pasionații sporturilor de iarnă, și de alte categorii care își doreau o mașină cu care să meargă pe un drum mai accidentat fără să aibă emoții că vor ieși de pe el cu baia de ulei spartă.

Berlinele au pierdut teren atât pe segmentul mașinilor noi, cât și pe cel al autovehiculelor rulate. SUV-urile domină și pe segmentul second-hand. Dacă intenționezi achiziția unei astfel de mașini, nu omite să verifici numărul VIN pe carvertical.com/ro.

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro