De ce avem nevoie de certificat energetic pentru un imobil?

februarie 2, 2015

Certificatul energetic este obligatoriu incepand din 19 iulie 2013, pentru orice vanzare, inchiriere sau receptia unei locuinte. Astfel proprietarul imobilului va trebui sa ii transmita chiriasului o copie a certificatului energetic pentru a cunoaste performanta energetica a imobilului. In cazul unei vanzari noul proprietar va trebui sa aiba certificatul energetic, in prealabil intocmit de fostul proprietar. Valabilitatea acestui act este de 10 ani, in cazul in care nu apar modificari majore ale imobilului (renovare cu izolare termica, schimbare tamplarie exterioara, schimbare sistem de incalzire/racire, etc…). Contractele de vanzare/cumparare sau inchiriere care nu poseda un certificat energetic valabil sunt supuse nulitatii relative si ar putea fi atacate in justitie.

Care sunt avantajele certificarii energetice?

Nu toti cumparatorii sunt specialisti in domeniile constructiilor si instalatiilor, pentru a putea compara diferite variante de imobile sau apartamente. In momentul in care un cumparator sau chirias, doreste sa cunoasca din punct de vedere termic, care sunt performantele comparative ale diverselor imobile, poate sa o faca prin intermediul certificatului energetic, regasind valorile consumurilor pentru incalzire, iluminat, apa calda, climatizare si ventiare. Pentru a simplifica, beneficiarului i se prezinta o clasa energetica a cladirii cu ajutorul careia poate foarte simplu sa compare diferite cladiri. De exemplu un apartament intr-un bloc vechi si nereabilitat poate avea clasa energetica C, iar unul in bloc reabilitat A. Evident ramane la latitudinea cumparatorului sau chiriasului sa aleaga dintre cele doua variante. Aceste variante ar trebui sa se reflecte si in pretul imobilului certificat.

Care sunt avantajele termografiei in constructii?

Cu ajutorul acestei metode nedistructive se poate observa care sunt zonele cu probleme din anvelopa unei cladiri. De exemplu zone cu izolatie termica proasta, zone cu punti termice unde pierderea de caldura este mare, sau zone cu infiltratii mari de aer exterior. De subliniat ca aceasta metoda poate fi aplicata decat in sezonul rece, cand avem un gradient de temperatura diferit pe suprafata cladirii. Serviciul de termografie in constructii are ca scop gasirea acelor zone problematice, remedierea acestora si in final scaderea facturii dvs. la energie. Infiltratiile mari de aer sunt cel mai des intalnite in cazul unui imobil care are tamplarie de lemn (veche) prin care patrunde un debit mare de aer exterior. Un astfel de apartament nu poate avea o clasa energetica mai buna de C, poate chiar D. Nu exista o legatura directa intre certificat si termografie insa cu ajutorul acestei metode nedistructive venim practic in ajutorul auditorului indicandu-i de fapt care este starea anvelopei imobilului analizat. Cu ajutorul acestei metode putem cunoaste doar o situatie instantanee a temperaturii din anumite zone ale anvelopei, pe cand certificatul energetic ne indica o estimare anuala a consumului de energie (nu instantanee).

Pentru detalii despre certificate energetice, audit energetic sau termografie in constructii, Enermed Impex SRL este compania la care puteti apela cu incredere, fiind formata din auditori energetici cu o mare experienta in domeniu. Ne gasiti la www.avizez .ro

» Preluat de pe LivePr.ro
- De ce avem nevoie de certificat energetic pentru un imobil?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro