De ce ard locomotivele în România?

iulie 21, 2022

În ultima lună, cel puțin șapte locomotive care circulau pe căile ferate din România au luat foc. Specialiștii din domeniul feroviar vorbesc despre vechimea locomotivelor și spun că cele mai multe dintre ele ar trebui să se afle la fier vechi, nu pe șine.

19 iulie 2022: Locomotiva unui tren compus din două vagoane, care circula între Oradea și Valea lui Mihai (Bihor), a luat foc. Cei o sută de pasageri de la bord nu au suferit răni, însă mecanicul a suferit arsuri de gradul II la picioare. Incendiul, izbucnit din cauza unui conductor electric defect, a distrus locomotiva în proporție de 70%.
14 iulie 2022: În timp ce staționa în gara din Vaslui, locomotiva trenului Galați - Cluj-Napoca a luat foc. Șaptezeci de pasageri se aflau în vagoane la momentul respectiv, iar niciunul nu a fost rănit. În cincisprezece minute, incendiul a fost stins și garnitura a plecat cu o întârziere de 150 de minute. Un cablu electric deteriorat a cauzat incendiul.
13 iulie 2022: Conductor electric defect - aceasta a fost cauza pentru care locomotiva unui tren care transporta patruzeci de persoane a luat foc în gara din Valea lui Mihai. Incendiul a fost stins în cinci minute, cu ajutorul a două stingătoare.
13 iulie 2022: Între Simeria și Petroșani, locomotiva care tracta 1.500 de tone de grâu, distribuite în 20 de vagoane, a luat foc. Mecanicul a primit îngrijiri la fața locului, iar pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenția pompierilor.
29 iunie 2022: Două incidente s-au petrecut și în această zi. Primul, în județul Maramureș, unde pompierii au fost nevoiți să stingă focul apărut la o locomotivă a unui tren de pasageri.
Al doilea, în județul Vâlcea, implicată fiind tot locomotiva unui tren de călători. Cei șaizeci de pasageri au fost debarcați. Cauza degajării de fum ar fi fost un scurtcircuit la conductorii electrici neizolați corespunzător.
22 iunie 2022: 250 de pasageri au fost evacuați din vagoanele unui tren care circula pe relația București - Arad. Locomotiva electrică a acestuia a luat foc în apropiere de Videle. Focul s-a extins spre primul vagon al trenului, însă pasagerii l-au părăsit și nimeni nu a fost rănit.

Pe lângă defecțiunile tehnice pe care le au locomotivele, această serie de incidente mai are ceva în comun: vechimea materialului rulant. Între 80% și 90% dintre locomotivele care transportă astăzi persoane și mărfuri ar trebui scoase din uz, pentru că starea lor nu mai corespunde anumitor standarde.

În vreme ce reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) spun că mecanicii nu se simt în siguranță pe puținele locomotive rămase, directorul general al CFR Călători afirmă că materialul rulant este suficient și că mecanicii nu sunt expuși vreunei primejdii.

Vechi și neîntreținute

Este greu să îți faci serviciul pe niște locomotive care au depășit o anumită vârstă, spune Iancu Mihai Cosmin, lider zonal nord al FSRFR. El insistă că actualele locomotive ar trebui scoase de pe șine din două motive: sunt prea vechi și reprezintă un pericol: ard.

„Având o vechime, ele normal trebuiau înlocuite. Nu s-au mai făcut investiții în astfel de locomotive. Probabil le-au cârpit”, spune el.

Pe lângă pagubele care sunt produse la nivel de material rulant, și infrastructura și rețeaua de tensiune au de suferit când o locomotivă ia foc.

Reprezentantul federației a observat că în ultimii 4-5 ani, din ce în ce mai multe defecțiuni tehnice întrerup parcursul unui tren, majoritatea implicând arderea vehiculului care tractează vagoanele. Numărul cazurilor a crescut, cu precădere, între 2021 și 2022.

„Sunt foarte mulți factori care duc la incendii și la începuturi de incendii - pot proveni de la motoare, cabluri îmbătrânite, conductori din piese electrice”.

„În momentul în care conductorii sau cablurile sunt învechite și degradate, automat se produc scurtcircuite, care duc la incendii. La motoarele electrice, din cauza cablurilor și degradării pieselor, nu se mai face contact cum trebuie și se pot produc flamări, scântei; astfel se poate ajunge la arderea a mai bine de 70% din materialul rulant”. Așa cum s-a întâmplat și în cel mai recent incident, produs în Bihor, explică Iancu Mihai Cosmin pentru Europa Liberă.

„Vechi, uzate și folosite la capacitate maximă”, descrie Maxim Rodrigo Gabriel, președintele FSRFR, starea în care se află locomotivele din depourile CFR Călători. Unele sunt utilizate aproape în permanență și nu mai apucă să fie verificate din punct de vedere tehnic, la final de călătorie, iar piesele de schimb se găsesc cu dificultate, adaugă el.

„Se dau în tranzit, adică se dă locomotiva de la un mecanic la altul și nu mai apucă să intre la revizii. Practic, sunt folosite foarte mult și mecanicii, în foarte multe depouri, așteaptă să vină locomotiva de la tren, ca să poată să o ia, să se ducă la trenul pe care îl au în program”.

De ce nu mai este timp de revizie? Din cauza numărului redus de locomotive, spune Maxim.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), între 1991 și 2018, numărul de locomotive a scăzut cu peste jumătate: din 4.044 am rămas 1.721. Dintre acestea, 2.354 erau diesel și 1061 electrice. Au rămas 673, respectiv 972.

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, spune că, în momentul de față, există trei cauze principale pentru care „locomotivele se mai aprind din când în când”:

vechimea;
lipsa investițiilor și modernizărilor din ultimii 30 de ani;
reparațiile intermediare, care sunt efectuate de o filială care se află în insolvență;

Acesta recunoaște că depourile sunt descompletate, că unele vehicule nu mai pot fi reparate, dar pretinde că „nu avem lipsă de locomotive”.

În aceste condiții, mecanicii simt stres și o anumită presiune când vine vorba de a parcurge o nouă rută, explică președintele FSTFR, Maxim Rodrigo.

„Cum să se simtă în siguranță? Așa gândesc ei acum: 'Unde rămân defect? Găsesc locomotivă când intru la serviciu? Dacă o găsesc, unde rămân defect cu ea? Ce mai mi se întâmplă?'”.

În schimb, Preoteasa declară că cei care se află în locomotive nu sunt expuși pericolelor, atunci când acestea ard. „Cabina este proiectată de așa natură încât flama de la motor să nu ajungă în cabina mecanicului”.

În cazul de la Bihor, directorul CFR spune că mecanicul locomotivei nu a fost rănit din cauza unei defecțiuni electrice. Potrivit lui, locomotiva ar fi fost lovită înaintea unui pasaj, iar mecanicul a coborât pentru a vedea despre ce e vorba. O componentă a rezervorului de motorină s-a fisurat și a produs scântei, urmând ca rezervorul să se aprindă.

Despre pasageri, Traian Preoteasa spune că nici ei nu ar fi în pericol, în caz de foc la locomotivă.

„Pasagerii sunt excluși. Primul lucru pe care trebuie să-l facă mecanicul este să rupă locomotiva de tren, adică să facă o distanță, ca indiferent ce se întâmplă cu locomotiva, să nu fie afectate vagoanele. Asta este prima dispoziție a mecanicului”.

Reprezentanții sindicatului transportatorilor feroviari susțin că situațiile în care locomotivele ard au devenit o normalitate și că în următoarea perioadă pot avea loc incidente mai grave, dacă nu se vor lua măsuri.

Ei mai spun că 90% dintre locomotive ar trebui schimbate și că vârsta medie a materialului rulant care tractează vagoane este de 45 de ani.

Din partea CFR, Traian Preoteasa afirmă că 80% dintre locomotive au o durată de viață expirată, că vârsta medie e de 52 de ani și că ultima locomotivă nouă a fost achiziționată în urmă cu 30 de ani, în 1992.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro