De Dragolentin te invitam sa vii in perioada 14-24 februarie la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti unde
Miercuri 24 februarie 2010, ora 19:00 Ansamblurile Folclorice Doina si Doinita de la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti vor prezenta spectacolul:
Datini si obiceiuri romanesti
Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sarbatorit pe 24 februarie. Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul romnesc al sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfntului Valentin, sarbatoare a iubirii. Probabil ca 24 februarie nsemna pentru omul arhaic nceputul primaverii, ziua cnd natura se trezeSte, ursul iese din brlog, pasarile Si cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe Si el la bucuria naturii.
Entitate magica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfntului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipeS, un neastmparat Si un navalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor Si un naS al animalelor, romnii au transfigurat Dragobetele n protectorul iubirii celor care se ntlnesc n ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, aSa cum Si pasarile "se logodesc" n aceasta zi.
n aceasta zi satele romneSti rasunau de veselia tinerilor Si de zicala : Dragobetele saruta fetele. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, Si mai ales de febra, Si ca Dragobetele i ajuta pe gospodari sa aiba un an mbelSugat. mbracati de sarbatoare, fetele Si flacaii se ntlneau n fata bisericii Si plecau sa caute prin paduri Si lunci, flori de primavara. n sudul Romniei (Mehedinti), fetele se ntorceau n sat alergnd, obicei numit zburatorit, urmarite de cte un baiat caruia i cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior Si o ajungea, iar fata l placea, l saruta n vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna. (preluare de pe www.wikipedia.com)
Despre Ansamblul folcloric Doina:
De la fondarea ansamblului in 1963, multe generatii de tineri talentati si-au dezvoltat aici calitatile artistice si au fost mesagerii traditiilor romanesti in lumea intreaga. In prezent majoritatea membrilor sunt studenti cu varste cuprinse intre 19 si 30 de ani, instructorul-coregraf al ansamblului folcloric DOINA este Mihai Dobre si dirijorul orchestrei populare este Gheorghe Leasa. Activitatea curenta este coordonata de Gheorghe Leasa si Iuliana Dobre.
Pentru anii 60 organizarea primului Ansamblu de Artisti Amatori din tara a fost un eveniment deosebit. Apoi, in celebre festivaluri nationale si internationale, studentii cucereau premii dupa premii.
Marea varietate a programului artistic este dublata de costume: pentru fiecare dans exista un costum specific regiunii respective.
Profesionalismul si calitatile umane ale membrilor ansamblului au fost de fiecare data la un inalt nivel, fapt reflectat de numeroasele aprecieri ale organizatorilor straini si de prestigioasele premii obtinute in cei peste 47 de ani de activitate.
Ansamblul folcloricDoinita
Este pepiniera ansambluilui folcloric Doina fiind alcatuit din tineri cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani.
Loc: sala amfiteatru(etaj II) din incinta CCS Bucuresti
Intrarea este libera
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro