Dan Nica, ministrul Comunicatiilor: Sustinem libertatea si neutralitatea Internetului

decembrie 10, 2012

Avand in vedere interesele nationale si preocuparea institutiilor statului roman pentru apararea drepturilor utilizatorilor, delegatia Romaniei la lucrarile Conferintei Mondiale privind Telecomunicatiile Internationale (WCIT-12) din Dubai nu sustine acele propuneri care aduc atingere independentei si neutralitatii internetului si nici acele propuneri care pot schimba actualul sistem de guvernare a internetului. Consideram ca expansiunea pe care acest serviciu l-a avut in ultimul deceniu este o dovada clara ca actualul sistem constituie o formula de succes. Mai mult de atat, Romania in calitatea sa de membru al Uniunii Europene va apara si promova principiile pietei comune bazate pe o concurenta reala si pe necesitatea, oportunitatea, proportionalitatea, neutralitatea tehnologica, transparenta, predictibilitatea si stabilitatea actelor de reglementare. Nu in ultimul rand, Romania nu sustine prevederile care pot aduce atingere exercitarii suveranitatii nationale in materie de drept penal sau securitate nationala.

 

Cu ocazia Reuniunii de Informare asupra principalelor contributii ale statelor membre ale Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU/UIT) cu privire la Reglementarile Internationale de Telecomunicatii (ITR) inaintate spre dezbatere in cadrul Conferintei Mondiale privind Telecomunicatiile Internationale (WCIT-12), organizata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pe 6 septembrie 2012 la sediul MCSI, ministrul Dan Nica a afirmat ferm pozitia pe care o va sustine Romania la Conferinta care are loc in aceste zile in Dubai: \"Vom reafirma cu putere ca neutralitatea si libertatea internetului sunt punctele pe care le sustinem. Credem ca nu este cazul ca Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor sa se ocupe si de aceasta problema. Ea trebuie sa ramana sub autoritatea unor organisme internationale de tip multi-stakeholder, care si-au facut un renume deja”. Aceasta pozitie a fost facuta publica si cu alte ocazii. ”Încercari de punere sub control a Internetului au existat si probabil vor mai exista. Importanta este rezistenta pe care noi o avem in fata unor astfel de tentative. Vizavi de dezbaterile care au loc in foruri internationale precum UIT, ICANN, s.a. castigator va fi interesul public si interesul general, care este pastrarea neutralitatii si independentei Internetului”, a declarat ministrul Nica in cadrul unui interviu televizat care a avut loc la inceputul lunii octombrie a acestui an.

Mesajul pe care Romania vrea sa il transmita prin pozitia sa cu privire la guvernarea Internetului este ca drepturile si libertatile fundamentale ale omului se aplica fara exceptie, inclusiv in mediul online. Orice abatere de la prevederile reglementate prin tratatele in vigoare - Declaratia Universala a Drepturilor Omului (Articolul 19), Conventia Europeana a Drepturilor Omului (Articolul 10), Conventia Internationala cu privire la Drepturile Civile si Politice (Articolul 19) - care ar crea restrictii suplimentare cu privire la libertatea de exprimare si informare, indiferent de frontiere, nu ar fi justificata.

In ceea ce priveste ITR-urile (Reglementarile Internationale de Telecomunicatii), din 1988 pana in prezent, acestea s-au dovedit a fi un instrument de succes pentru dezvoltarea industriei internationale de telecomunicatii. În prezent, este necesara actualizarea acestora, multe dintre prevederi nemaiavand aplicabilitate. Însa nu consideram necesar sa fie si extinse prin notiuni sau prevederi legate de Internet si securitate cibernetica. Gestionarea Internetului de catre o singura organizatie internationala poate avea un impact negativ asupra libertatii de exprimare.

 

Consideram ca atat reglementarea Internetului, cat si politicile si strategiile privind securitatea cibernetica, necesita un schimb permanent de informatii la nivel international si un studiu adecvat pentru imbunatatirea calitatii serviciilor TIC si a standardelor de securitate de pretutindeni, insa reprezinta totodata subiecte ce pot aduce atingere suveranitatii oricarui stat, intereselor economice si sociale ale acestuia, dar si drepturilor si libertatilor cetateanului.

 

Pozitia Comuna Europeana este ca problemele legate de International Internet Connectivity nu pot fi abordate intr-un document cu valoare de tratat precum ITR-urile, ci ar trebui studiate la un nivel mult mai mic, la nivelul grupurilor de studiu ale UIT, pentru a se gasi solutii reale si echitabile pentru toate statele membre.

În conturarea acestei pozitii, Romania a avut in vedere beneficiul comun al utilizatorilor cat si al furnizorilor de servicii TIC, prin garantarea respectarii principiilor societatii deschise, a drepturilor si libertatilor cetatenesti si a unei piete libere si transparente.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro