Dan Nica: Avem nevoie de campanii de informare a utilizatorilor pentru prevenirea criminalitatii cibernetice

septembrie 26, 2012

Prezent la conferinta „Securitatea cibernetica in anul 2012” care a avut loc la Bucuresti, Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a subliniat nevoia de a crea campanii sustinute de informare adresate utilizatorilor in vedea prevenirii criminalitatii cibernetice. Ministrul a facut in acest sens referire la numarul mare de IP-uri suspecte de activitate ilegala pe care CERT-RO le primeste zilnic si la doua studii europene recent realizate pe teme de securitate cibernetica.

Conform Eurobarometrului din 2012 privind securitatea cibernetica, comportamentul utilizatorilor romani lasa porti deschise pentru infractionalitatea online: acestia acceseaza internetul mai ales de pe desktop, isi schimba rar parola de e-mail, folosesc putin internet banking, nu au adesea un antivirus, insa sunt preocupati de securitatea informatiilor personale.
“Pentru prevenire, dincolo de eforturile pe care le fac specialistii in securitate cibernetica, e nevoie sa facem insa si demersuri serioase de informare pentru ca tinerii, angajatii, de altfel toti utilizatorii sa stie, de exemplu, ca e minim obligatoriu sa iti schimbi periodic parola de e-mail” a subliniat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Conform studiului citat, doar unul din cinci romani si-a schimbat parola contului de e-mail in ultimele 12 luni si doar unul din patru romani si-a schimbat parola contului de pe retelele de socializare - un mediu fertil pentru atacurile cibernetice. De altfel, Eurobarometrul din 2011 arata ca 42% dintre europeni considerau atacurile cibernetice drept amenintarea cu cel mai mare potential de extindere in urmatorii ani. Si romanii plasau aceasta problema in topul ingrijorarilor, alaturi de terorism si catastrofele naturale.

CERT-RO, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica inregistreaza zilnic intre 50.000 si 100.000 de IP-uri suspecte de activitate ilegala. “Informatiile despre aceste IP-uri provin in mare majoritate de la parteneri straini, ceea ce dovedeste inca o data ca, din pacate, nu exista inca la nivel national o cultura de securitate suficient de puternica”, a atras atentia ministrul Comunicatiilor.

De asemenea, Dan Nica a mai adus in discutie cel mai recent Regulament adoptat de Comisia Europeana privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactii electronice. Regulamentul vine in sprijinul Agendei Digitale si in completarea Directivei 1999/93/EC privind semnatura electronica si are ca scop potentarea interactiunilor electronice dintre mediul de afaceri, cetateni si autoritatile publice. In acest sens, ministrul a mentionat nevoia de a dezvolta si in Romania servicii de incredere si conceptul de furnizori de servicii de incredere, care sa dea o mai mare credibilitate semnaturii electronice. Dintre subiectele majore la care va trebui sa raspunda si tara noastra, conform Regulamentului european, amintim identificarea electronica, stampila electronica, si autentificarea site-urilor web.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro