Dacian Cioloș: USR PLUS va negocia intrarea la guvernare

Principalele declarații:

Dacian Cioloș

Mulțumesc tuturor celor care au venit, tuturor candidaților noștri, membrilor din secțiile de votare, cărora le cer să fie foarte atenți până la capăt în secții.

Putem trage câteva concluzii. USRPLUS e o forță politică matură, care a dovedit că poate rezulta și poate crește.

Vom avea o echipă solidă de parlamentari, probabil dublu față de până acum.

Românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul. La USR PLUS considerăm că am primit un mandat clar.

USRPLUS va negocia guvernarea, suntem pregătiți să asumăm guvernarea. Vom începe aceste discuții pornind de la obiectivele de guvernare.

USRPLUS e pregătit să poarte discuții cu acele partide politice care vor o guvernare onestă.

USRPLUS nu intenționează să negocieze cu PSD pentru guvernare.

Intrăm într-o fază politică matură pentru USRPLUS.

 

Dan Barna, prin videoconferință:

Le cer delegaților noștri să rămână atenți și vigilenți în secțiile de votare, pentru că următoarele ore sunt critice.

Este un rezultat istoric al USRPLUS: Am reușit să dublăm rezultatul din 2016. Sunt convins că vom face agenda Guvernului.

Nu se va putea face reformă în România fără USRPLUS. Acest rezultat așează USRPLUS ca forța reformatoare a României.

Participarea redusă și rezultatele complicate arată cât de greu e pentru România să iasă din acest pesedism coclit în care trăim de 30 de ani.

Suntem convinși că rezultatele finale vor fi chiar mai bune decât estimările.

Mulțimi România! USRPLUS nu va dezamăgi nici în următorii 4 ani.

Dacian Cioloș, răspunsuri la întrebări:

pandemia poate să afecteze comportamentul oamenilor, inclusiv prezența la vot. dar rezultatele ne arată foarte clar că se așteaptă de la USRPLUS să fie forța care modernizează România.

Am anunțat programul de guvernare, propunerea de premier. Nu s-a schimbat nimic, rămânem fermi, Nu vom face rabat de la obiectivele pe care le-am anunțat. Noi ne vom ține de cuvânt și vom merge în continuare cu mandatul pe care l-am primit.

Luăm în calcul acele forțe politice care vor să susțină un program reformator. Nu se mai poate cu hai că merge și așa.

Administrația publică, educația, sănătatea au nevoie de reforme. Mediul antreprenorial are nevoie de viziune.

Nu vom putea face negocieri pe repede-nainte, superficial. Trebuie să stăm la masă și să discutăm.

 

***

Alegerile parlamentare de duminică au fost marcate de o prezență extrem de scăzută la vot, e drept că organizate în plină epidemie de coronavirus.

Alianţa USR-PLUS a atras atenția că România riscă să aibă „în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate”.

Formaţiunea a făcut un apel la oameni să meargă la vot, în condițiile prezenței foarte scăzute la urne.

„La cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate. Aceasta, deşi miza este una uriaşă: alegerile de azi determină atât componenţa Legislativului, cât şi a viitorului Guvern. Şi, implicit, cum va fi viaţa în România în următorii ani. Vrem o ţară ca afară sau una din care tot mai mulţi români pleacă? Vrem un trai decent în propria ţară şi trimitem în Parlament oameni capabili să atingă acest obiectiv sau îi lăsăm pe aceiaşi politicieni să ne decidă soarta?”, este mesajul transmis, duminică, de USR-PLUS, potrivit News.ro.

Și liderul USR PLUS, Dan Barna, izolat la domiciliu, în București și fără să poată să voteze la Sibiu, a făcut un apel extrem de ferm pentru participare la vot cu patru ore înainte de închiderea urnelor.

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile parlamentare a fost, duminică, până la ora 20.30 de 31,56%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC).

Este o prezență mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016.

 

Sursa: europalibera.org