Dacia a fabricat ultimul vehicul utilitar derivat din modelul Renault R12

Vineri, 8 decembrie 2006, de pe liniile de montaj ale uzinei Dacia a ieşit ultimul vehicul utilitar derivat din modelul Renault R12 şi ultima cutie de viteze NG.

Lansată în producţie în 1975, gama de vehicule utilitare Dacia a cuprins, de-a lungul timpului, şapte variante diferite, în funcţie de sarcina utilă, modul de amenajare al spaţiului de transport, tipul de transmisie sau dimensiunea habitaclului.

Printre cele mai importante evoluţii pe care le-a cunoscut familia de vehicule utilitare se numără introducerea, în noiembrie 2002, a motorizării diesel.

În total, în cei 31 de ani de carieră au fost produse 318 969 de unităţi din gama care a devenit cunoscută sub numele generic de „Pick Up”. Ultimul vehicul care a părăsit linia de fabricaţie a fost un model Dacia 1307 Double Cab, cu tracţiune integrală, de culoare roşie.

Odată cu încetarea producţiei familiei de vehicule utilitare a fost oprită şi fabricarea cutiei de viteze NG. Aceasta a echipat toate modelele produse la uzina din Mioveni pe baza licenţei Renault R12 (Berlină, Break, 1320, 1325 Liberta şi Pick Up). Producţia acestui model de cutie de viteze a demarat la Dacia în anul 1972, de atunci fiind fabricate 2 332 715 exemplare.

În afara uzinei Dacia, cutia de viteze NG a fost produsă şi în Franţa, Spania, Turcia, Argentina şi Columbia.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro