Este o concluzie din Raportul Malware la jumatatea anului, in care G Data prezinta si tendintele pentru a doua jumatate a anului 2009
Bucuresti, 6 august 2009 IT Sistem Services, partenerul roman al producatorului german de software de securitate a datelor, G Data, face astazi publice informatii relevante privind concluziile Raportului Malware pe sase luni, emis de G Data, cel mai premiat producator european de sisteme de securitate. In acest raport, pe langa tintele predilecte ale dezvoltatorilor de spam, spyware i adware din ultima jumatate de an, sunt prezentate si prognoze relevante referitoare la toate tipurile de malware, pentru perioada urmatoare.
Conform raportului, in conditiile in care site-urile retelelor sociale, cum ar fi Facebook sau Twitter, sunt intr-o crestere continua a popularitatii, numarul tot mai mare de vizitatori si noile oferte asigura criminalilor cibernetici tot atatea tinte predilecte. Pe de alta parte, alaturi de retelele sociale, si utilizatorii Windows vor continua sa ramana printre victimele preferate ale atacurilor viermilor, troienilor si ale celorlalte categorii de virusi. In plus, atacurile sunt din ce in ce mai directionate catre utilizatorii de smartphone-uri.
Fiindca, pana acum, multe gateway-uri folosite de programele malware au fost deja inchise de catre diferitele tehnologii de securitate, atacatorii s-au orientat catre zonele mai putin protejate. Sansele lor de reusita sunt oferite de asemenea website-uri cu aplicatii numeroase. Datorita acestei dezvoltari, expertii de la G Data presupun ca utilizatorii vor fi incercati constant de atacuri noi si viclene, venite prin Internet.
Ralf Benzmuller, manager G Data Security Labs a declarat: Ne asteptam la abordari din ce in ce mai inselatoare, privind retelele sociale. Twitter, Facebook, MySpace si XING sunt din ce in ce mai folosite pentru phishing sau pentru actiuni de raspandire a malware-ului. Viermii care tranziteaza aceste retele sunt pregatiti in orice moment sa speculeze orice punct vulnerabil. Koobface este responsabilul principal al acestor atacuri. Benzmuller ofera totodata si cateva sfaturi succinte despre cum ne putem proteja impotriva unor astfel de atacuri: Browserele, ca si programele antivirus utilizate trebuie sa fie intotdeauna cu update-urile la zi. In plus, orice link-uri primite pe e-mail-uri, chiar daca par a proveni de la prieteni sau cunostinte, ar trebui sa fie verificate cu atentie inainte de a se da click pe ele.
Barometru de malware: programe malware la niveluri record, dar cu rate reduse de crestere
In primele sase luni ale anului, G Data a identificat un total de 663.952 elemente malware, ceea ce inseamna mai mult decat o dublare a totalului din aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, este evident ca ritmul de crestere nu mai este atat de mare ca in ultimii ani. Un motiv pentru aceasta este criza economica mondiala, care pare sa fi afectat chiar si economia neagra, spune Ralf Benzmller.
Hackerii vad tinte potentiale noi in Apple si Unix
Ca si pana acum, utilizatorii de sisteme de operare Windows raman vizati de atacatori, dar se pare ca atacurile impotriva utilizatorilor Apple, Unix si a unitatilor mobile va creste in viitorul apropiat.
Noi programe malware pentru smartphone-uri si computere portabile
G Data a observat un nou fenomen in dezvoltarea de malware pentru computere portabile si smartphone-uri. Desi au fost mult timp produse de nisa, numarul de programe malware noi pentru smartphone-uri si computere portabile aproape ca s-a dublat in prima jumatate a anului. Pentru prima data, malware-ul orientat spre dispozitivele mobile s-a clasat in Top 5. Astfel de programe nu au o rutina de raspandire si sunt folosite pentru a trimite mesaje text (SMS) care contin un link catre un site web, astfel incat actiunea este redusa la un singur click.
Tendinte pentru 2009:
Pentru a doua jumatate a anului 2009 expertii G Data se asteapta la o crestere suplimentara a programelor daunatoare. Malware-ul continua sa invadeze Internetul, chiar daca rata sa de createre ar trebui sa fie, de fapt, in scadere. Deosebit de alarmant este insa faptul ca metodele de infectare folosite sunt din ce in ce mai multe, mai sofisticate si mature, crescand astfel riscul afectari unui numar tot mai mare de PC-uri.
Mai multe date si cifre despre criminalitatea cibernetica, precum si o previziune pentru a doua jumatate a anului 2009, puteti gasi in raportul malware realizat de G Data, daca accesati link-ul: www.itsistem.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro