Curiozitati interesante despre un plic si in special un plic C5

Informatii generale despre un plic C5

Probabil ca ati tinut in mana sau ati folosit un plic C5 cel putin odata in viata. Sau poate folositi unul chiar acum – fie ca navigati pe mail, fie ca trimiteti propria scrisoare prin posta, unde se sigileaza si se trimit mii de plicuri in fiecare saptamana. Dar v-ati gandit vreodata cum a aparut primul plic C5, cum le folosim sau de ce au dimensiunea aceasta?

Postarea de astazi este despre modul in care este fabricat un plic si care sunt cele mai interesante curiozitati despre acesta.

plic c5

Curiozitati

 1. Primele primele plicuri dateaza din 3500 pana la 3200 i.C., cand oamenii antici din Orientul Mijlociu au modelat acoperiri de lut peste monede in timpul tranzactiilor de afaceri.
 2. Primul plic C5 de hartie a fost inventate in secolul II i.Hr. China, de obicei pentru a adauga cadouri monetare.
 3. Acestea obisnuiesc sa aiba patru clape simetrice asezate in mijlocul scrisorii, astfel incat acestea sa poata fi inchise si asigurate de un singur sigiliu de ceara.
 4. In timp ce plicurile pot veni in orice fel de dimensiuni si grosimi, in Statele Unite exista 13 dimensiuni de plicuri standard.
 5. Cea mai populara dimensiune a plicului din Statele Unite este plicul nr. 10, care este de 4 centimetri pe 9½ inci.
 6. Astazi, acesteasunt facute din bucati de hartie taiate intr-una dintre cele trei forme: un romb, o cruce cu arma scurta sau un zmeu.
 7. Pentru a expedia o scrisoare folosind o singura stampila, acest plic C5 trebuie sa fie dreptunghiular, cel putin 3-1 / 2 inci inaltime cu 5 inci lungime si nu mai mult de 6-1 / 8 inci cu 11-1 / 2 inci lungime 1/4 inch grosime.
 8. Plicurile ferestre, in care un panou vizibil permite adresei de pe scrisoare sa fie vizibile telespectatorilor din exterior, au fost inventate de Americus F. Callahan din Chicago, Illinois. El si-a brevetat ideea in 1902.
 9. Cele ferestre erau denumite initial „plicuri de perspectiva”.
 10. In timpul razboiului civil, multi soldati confederati au elaborat plicuri din tapet atunci cand hartia si cele traditionale nu le erau disponibile.
 11. Plicurile au fost lucrate manual pana in 1840, cand englezul George Wilson a inventat un proces in care tiparele de plic C5 erau placate pe foi lungi de hartie. Acest lucru a facut mai usor pentru utilizatori sa le taie si sa le asambleze cu mai multa precizie si mai putine deseuri de hartie.
 12. In 1845, Edwin Hill si Warren de la Rue au brevetat un proces mecanic care le taia si le plia (desi gummingul trebuia adaugat manual).
 13. In fiecare zi, Serviciul Postal al Statelor Unite proceseaza peste 500 de milioane de scrisori in fiecare zi. Adica peste 20 de milioane in fiecare ora si peste 5.000 in fiecare secunda.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Curiozitati interesante despre un plic si in special un plic C5