Cupa ambasadorului Japoniei la Go

In istoria de 7 decenii a practicarii jocului de Go in Romania, prima legatura stabilita cu comunitatea jucatorilor japonezi de Go, a fost facuta de jucatorii timisoreni, in anul 1978. Domnul Andras Ventzel 3 dan, a reusit performanta, incredibila pentru acei ani, sa reprezinte Romania la primul Campionat Mondial de Go pentru Amatori, desfasurat in Japonia. Cu aceasta ocazie, s-a decis constituirea IGF - Federatiei Internationale de Go, Romania numarandu-se, printre membri fondatori.

A urmat un alt moment decisiv - primele intalniri directe pe goban, dintre jucatori japonezi si cei romani. Sa ii amintim aici pe domnul Shimbo, atasatul economic al Ambasadei Japoniei la Bucuresti, pe domnul dr. Ion Sumiya Haruya (cetatean de onoare al orasului Nasaud, titlu acordat ca o recunoastere a meritelor sale in traducerea operei lui Liviu Rebreanu in limba japoneza), dar si pe cel care ne-a parasit, pentru totdeauna, acum cateva zile - Radu Baciu, presedintele Asociatiei Saijo.
In anii 80, domnul dr.mat. Gheorghe Paun, azi membru corespondent al Academiei Romane, a stabilit primele contacte cu Nihon Ki in - Asociatia jucatorilor profesionisti de Go din Japonia; peste 15 de ani, cel mai bun jucator roman de Go - Catalin Taranu 5 pro - devenea membru al acestei prestigioase organizatii.
Performantele deosebite obtinute de jucatorii romani, in competitiile interne si internationale, sunt si rezultatul stagiilor de perfectionare ca insei in scolile de Go din Japonia, stagii la care au participat pana acum 7 jucatori romani: Robert Mateescu, Sorin Gherman, Mirel Florescu, Catalin Taranu, Cristian Pop, Dragos Bajenaru si Valentin Gheorghiu.

In acest context favorabil, organizarea primei editii a CUPEI AMBASADORULUI, in 2007, la initiativa si sub patronajul Excelentei Sale, domnul Kanji Tsushima, Ambasador al Japoniei la Bucuresti, in parteneriat cu Federatia Romana de GO si Asociatia Saijo, a venit ca o confirmare si o continuare a relatiilor traditionale romano - japoneze si in acest domeniu.

Organizarea celei de a doua editii a Cupei Ambasadorului, sub patronajul Excelentei sale, domnul Ambasador Yoshinobu Higashi, are loc in anul 2008, an in care 4 juniori romani: Mihai Serban, Theodor Toma, Alexandru Caraivan si Tudor Berende, insotiti de sensei Mirel Florescu, au fost oaspetii Nihon Kiin, in cadrul editiei a VIIa proiectului Japan - Europen Exchange Project, o ocazie extraordinara pentru copiii romani sa ia contact cu unii dintre cei mai mari jucatori profesionisti de Go din Japonia.

Evenimentul va avea loc in perioada 13 - 14 decembrie 2008, la Bucuresti, in spatiul Galeriilor 3/4 ARTEXPO, etajul IV, pus la dispozitie cu generozitate de domnul Mihai Oroveanu, director al Muzeului National de Arta Contemporana.

Editia de anul acesta va avea, pe langa dimensiunea sportiva, reprezentata de cele doua turnee de Go - unul pentru seniori, altul pentru juniori - o dimensiune culturala si una recreativa.

Din punct de vedere al participarii, editia a II inregistreaza doua premiere sportive:

-participarea unor jucatori din stainatate - Coreea de Sud si Grecia ;
-participarea copiilor care au absolvit cursurile de initiere in Go organizate de FRGo in parteneriat cu Biblioteca Metropolitana Bucuresti si a celor de la clubul de Go al scolii generale 179 Bucuresti, care se vor alatura colegilor din Bistrita, Braila, Vatra Dornei, Giarmata.

Dimensiunea culturala va fi sustinuta de organizarea unei expozitii de carte japoneza din fondul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti si prin prezentarea colectiei Manga Otaku a editurii Nemira.

Dimensiunea recreativa va avea momente speciale dedicate aniversarii celui mai indragit personaj manga si anime japonez, la 10 ani de la lansarea primului volum semnat de scriitoarea Yumi Hotta, avandu-l ca erou pe tanarul jucator de Go - Hikaru Shindo (http://senseis.xmp.net/?HikaruNoGo).

Hikaru Shindo

Si-au anuntat participarea 130 dintre cei mai buni jucatori romani de GO, seniori si juniori, din toata tara.

Manifestarea se bucura de sustinerea financiara importanta a Ambasadei Japoniei, a Muzeului National de Arta Contemporana, a Federatiei Romane de GO, a companiei Fujitsu Siemens Computers si a unor sponsori generosi: Editura Nemira, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Rombal Bucuresti, Argcoms Curtea de Arges, Tuborg, Alfa - Alim, Cramele Recas, Dozimed Bucuresti.

Ceremonia oficiala de deschidere va avea loc vineri 12 decembrie 2008, ora 14, la Teatrul National, Galeriile ARTEXPO, etajul IV.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro