Tot mai des, atunci cand executam o lucrare suntem intrebari de foraje puturi apa preturi si mai ales de diametru, desi, clientul trebuie sa ceara apa potabila si debitul acestei nu trebuie sa-l intereseze diametru de tubare.
Trebuie sa stiti ca debitul care se estimeaza facut printr-un studiu hidrogeologic si proiect va fi pompat din foraj. Toti producatorii de pompe submersibile recomanda ca diametrul forajului sa fie cat mai apropiat de diametrul pompei, aceasta pentru ca apa sa circule cu viteza pe langa motorul pompei asigurandu-i astfel o racire corespunzatoare.
Debitul forajelor nu depinde sub nici o forma de diametrul de sapare sau cel de tubare. Depinde numai de debitul stratului acvifer.
Expertii dau si un exemplu - intr-un foraj sapat cu 311 mm diametru, e corect sa bagi un burlan cu diametrul de 125 mm si aproape 200 mm de pietris margaritar, dar e incorect sa bagi un burlan de 225 mm si nici macar 100 mm de pietris. Trebuie intotdeauna respectata regula ca diametrul de sapare sa fie cu minim 150 mm mai mare decat cel de tubare.
Forajele nu sunt fantani. Daca o fantana acumuleaza apa din stratul freatic, forajele nu se folosesc pentru acumulare. Ele se vor exploata la 80 % din debitul stratului, dar se pot exploata 24 ore/ 24, 7 zile/7, 365 zile/an.
Si nu in ultimul rand, deloc de neglijat pretul. Acesta pentru foraje puturi apa creste exponential cu diametrul.
Pentru ca au fost date cate raspunsuri mai sus, specialistul in foraje puturi recomanda:
- pentru debite uzuale de pana la 2,5 l/sec = 216 m³/zi si inaltimi de pompare de pana la 50 m folositi diametrul de 125 mm pentru ca acesta permite montarea unor pompe cu diametrul de 101 mm, pe care le fabrica toti producatorii.
- nu recomand diametre mai mici de 125 mm. Desi e mai ieftin forajul tubat cu 114 sau 90 mm, pompe mai mici de 101 mm fac doar anumiti producatori si sunt in general scumpe. Insa recomand aceasta varianta doar cand se face foraj in roca dura
- pentru debite intre 2,5 si 10 l/sec sau inaltimi de pompare mari e suficient 160 mm diametru.
- cel mai mare diametru produs in Romania este 225 mm – personal l-am folosit o singura data pentru debite de 30 l/sec si atunci doar 45 m de unde am redus diametrul la 140 mm.
- Va reamintesc faptul ca doriti apa limpede. Aveti grija ca acest lucru sa fie stipulat in contractul cu executantul forajului de alimentare cu apa.
Mai multe informatii vezi pe site-ul : www.Puturiapa-Hidrogeofor.ro
» Preluat de pe LivePr.ro - Cunoasterea solului pentru executare forari puturi
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro