Cum va obtine Chevron pe sest avizul de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui

mai 17, 2013

Pe fondul intensificarii dezbaterii in Mass- media privind exploatarea gazelor de sist in Romania, in special prin prisma avizului dat recent de Ministerul Mediului in ce priveste inceperea prospectiunilor seismice in perimetrele Chevron: Vama Veche si Costinesti, dorim sa va aducem la cunostinta cateva precizari extrem de importante.

Este vorba de modul profund viciat prin care Chevron va obtine, in cel mai scurt timp, avizul de mediu pentru montarea si operarea a 3 sonde de explorare in perimetrul Barlad, mai exact in comunele Pungesti, Bacesti, Gagesti din judetul Vaslui.

Grupul de Actiune Romania fara Fracturare in acest caz este vorba de un stadiu mult mai avansat decat cel de pe litoral. Astfel, Chevron se afla in acest moment in fata obtinerii avizului de mediu, ultima etapa semnificativa inainte de montarea sondelor si inceperea explorarii. Ministerul Mediului a trecut sub tacere totala acest subiect, mentinand atentia doar asupra celor doua perimetre de pe litoral.

APM Vaslui urmeaza sa emita, in zilele urmatoare decizia prin care nu considera necesar studiul de impact asupra mediului pentru Chevron, in urma expirarii termenului legal de consultare publica, termen scurtat si tratat in maniera abuziva expusa mai jos. Aceasta este, practic, ultima formalitate relevanta inainte ca Chevron sa primeasca unda verde pentru instalare sondelor de explorare. Conform unui document ANRM din memorial tehnic al proiectului Chevron depus la sediul APM Vaslui, sondele pot fi conservate si utilizate pentru etapa de exploatare.

Filmul evenimentelor

- Pe data de 16.01.2013, Chevron Romania depune solicitarea de obtinere a acordului de mediu la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui pentru a putea incepe forãrile in Pãltinis, Silistea si Popeni, judetul Vaslui. Cei de la APM Vaslui analizeazã dosarul si cer companiei unele lãmuriri. Mai mult, prin decizia 25/08.02.2013, referitoare la proiectul Chevron aferent comunei Gagesti, APM decide asupra necesitatii “declansarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului’, proiectul intrand sub incidenta art. 28 din O.U.G. nr. 57.2007 privind regimul ariilor naturale, amplasamentul acestuia fiind situat in vecinatatea sitului ROSCI0286 Colinele Elanului.

- Pe data de 25.04.2013 Chevron depune toate documentele cerute si APM trebuie sã fixeze, conform legii, un termen de 15 zile de consultari publice pe baza proiectelor depuse de Chevron, dupa care ar trebui sa organizeze sedinta Comisiei de Analiza Tehnica (CAT), in urma colectarii obsevatiilor publicului. Numai cã, pe 27.04.2013, cei de la APM stabilesc in mare graba sedinta CAT pe 29 aprilie, lasand, practic, termen doar de o zi pentru ca publicul interesat sã depunã observatii, inaintea CAT. Rãspunsul oficialilor la intrebarea reporterilor publicatiei Vremea Noua din Barlad “de ce nu s-a respectat termenul de 15 zile?” este extrem de interesant: „Dacã am fi pus sedinta peste 15 zile, ar fi insemnat cã ea coincide cu a doua zi de Paste, zi libera prin lege. Cum de pe 1 mai si panã pe 6 mai suntem liberi, nu puteam pune sedinta decat luni sau marti (nr. 29 sau 30 aprilie). Dacã am fi pus sedinta pe 7 mai, am fi iesit din termen. Din acest motiv, am fost nevoiti ca termenul de depunere a observatiilor sã fie asa de mic”. Calculele si consideratiile raman in seama dvs.!

- Mai mult, pe data de 26 aprilie, in prima si singura zi inainte de sedinta CAT cand se puteau aduce observatii de catre public, toti angajatii APM Vaslui erau plecati la un eveniment in comuna Rebiceni! Iar pagina de internet a institutiei, unde teoretic se putea accesa, alternativ, memoriul tehnic, nu functiona!

Nereguli ale sedintei CAT din 29 aprilie, Bucuresti

In mare pripa, s-a decis ca sedinta CAT se va tine, luni, la Bucuresti, la sediul ANPM fara a exista niciun demers oficial de a justifica aceasta mutare. Mai mult, componenta originala a CAT, stabilita prin Ordinul Prefectului nr. 257/2012 indica 13 persoane din judetul Vaslui si 4 din Bucuresti, ceea ce nu a fost cazul in cadrul CAT din Bucuresti, comisia fiind formata in majoritate din persoane din institutiile de la Bucuresti, nicicum din persoanele nominalizate prin Ordinul Prefectului. Mai mult, tolerati la acest CAT, reprezentantii societatii civile au sesizat cu stupoare ca sedinta nu este nici macar condusa de directorul APM Vaslui, ci de un director din cadrul ANPM, care se comporta mai degraba precum avocatul celor de la Chevron abordand retoric eventualele probleme ridicate de proiectul companiei.

Autoritatile prezente nu au adresat reprezentantilor Chevron, prezenti in fata comisiei, nicio intrebare care solicita vrea detaliere tehnica a operatiunilor propuse de proiect. Întrebarile membrilor comisiei au mimat discutia, presupunandu-se ca Chevron va avea grija sa previna eventuale accidente, fara insa a se evalua parametrii tehnici ai proiectului si riscurile posibile, si asta in contextul unei dezbaterii acute despre riscurile fracturarii hidraulice chiar si in faza de explorare si al unor proteste masive si fara precedent in comunitatile vizate.

In data de 8 mai 2013, APM Vaslui publica anuntul privind decizia etapei de incadrare a proiectului:

“Continuarea procedurii de avizare, fara a fi necesara efectuarea evaluarii impactului asupra mediului”, dupa ce in februarie se considera necesar studiul de impact asupra mediului pe amplasamentul de la Gagesti.

Modificarea deciziei vine fara nicio clarificare a APM Vaslui! Termenul de depunere a obiectiilor in acest sens este 16 mai. Interesant este ca, dupa ce publicul fusese eliminat de la dezbateri prin manevra organizarii pripite a CAT, acestuia ii este permis din nou sa depuna observatii, consultarea documentelor fiind posibila doar la sediul APM Vaslui.

Astfel, conform procedurii stabilite de legea 445/2009, APM Vaslui urmeaza sa elibereze, in zilele urmatoare, dupa expirarea termenului legal de consultare publica, realizata in maniera abuziva expusa, avizul de mediu pentru construirea sondelor si demararea explorarii. Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, aceleasi sonde vor putea fi folosite si in momentul trecerii in etapa de exploatare!

In acest context, este cu atat mai interesant faptul ca in comuna Bãcesti exista o hotãrare a CL (nr.12/14.04.2013) prin care se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist. Demersurile pentru avizarea activitatilor ce conduc la exploatarea gazelor de sist continua, desi Premierul Victor Ponta si Ministrul Mediului, Rovana Plumb, au declarat, in multiple randuri, ca nu se va exploata acolo unde comunitatile se opun. Primarul comunei, Horatiu Carausu, intreaba astfel APM Vaslui, de ce se continua demersurile legate de explorare, in conditiile in care la Bacesti exista aceasta hotarare de CL iar cetatenii sunt impotriva oricarei activitati in acest sens – aici au avut loc pe 24 aprilie proteste ale localnicilor. De asemenea, este cunoscut cã, in judetul Vaslui, 14 comune au adoptat in CL hotãrari care interzic pe teritoriul comunelor exploatarea si explorarea gazelor de sist.

Autoritatile locale abilitate si competente in ce priveste avizarea, dar mai ales cele centrale, au facilitat astfel obtinerea avizului de mediu de catre Chevron. 5 ani de zile, cat dureaza etapa de explorare, perimetrele concesionate de catre Chevron in perimetrul Barlad vor fi scoase din circuitul agricol, chiar daca sonda de explorare se limiteaza la un procent redus din suprafata. Apoi va urma procedura de obtinere a acordului de mediu pentru exploatare.

Putem risca sa intram in aceasta procedura, tinand cont de cum vor fi obtinute primele avize?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro