Cum tratam mai usor astigmatismul, fara a intampina probleme majore. Alternativa lentilelor de contact ca mijloc de corectie

aprilie 18, 2019

Unii pacienti au nevoie de purtare permanenta de ochelari, sau ca alternativa practica, de lentile de contact in cazul in care acestia au fost diagnosticati cu astigmatism. Putem spune chiar ca unii vorbesc cu foarte multa pasiune despre aceasta afectiune suparatoare, pe alocuri, mai ales atunci cand este asociata cu miopia sau hipermetropia.

 

In atare conditii, specialistii oftalmologi au facut distinctia, pe baza studiilor, intre astigmastismul miopic si cel hipermetropic.

 

Dar, sa vedem, ce reprezinta, in fond, aceasta afectiune si daca pacientii au sau nu motive de ingrijorare serioase? Exista un mit conform caruia,  El Greco, unul dintre cei mai faimosi pictori spanioli, ar fi suferit de astigmastism, afectiune care s-ar fi traduce, in practica, prin alungirea fetei portretelor pictate de el.

 

Miopia din punct de vedere structural si fiziologic


Ochiul este constituit din mai multe membrane, doua dintre acestea, irisul si corneea fiind plasate in partea anterioara a ochiului. Dintre acestea, corneea are un rol similar si al celui al unei lentile, fapt care determina implicarea sa in directionarea imaginilor direct pe retina.

 

Corneea are doua meridiane principale, orizontal si vertical si dioptriile acestora trebuie sa fie apropiate ca valoare pentru ca imaginea transmisa retinei sa fie clara. In situatia in care acest lucru nu se intampla, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct intr-un astfel de ochi devine o linie. Rezultatul este deformarea imaginii, ca in cazul lucrarilor celebrului artist. Pentru usurinta intelegerii, daca un ochi normal are forma unei mingi de fotbal, unul cu astigmatism are forma unei mingi de rugby.

 

Vederea neclara este principalul simptom al acestei afectiuni care poate avea, atat o baza genetica, ori ereditara. Debutul sau la pubertate poate fi asociata cu un keratocus. In schimb, aparitia, ce-i drept, extrem de rara, dupa varsta de 50-60 de ani, poate repezenta imaginea debutului unei afectiuni mult mai grave, si anume, cataracta.

 

Astigmastimul, este, prin urmare, o afectiune destul de chinuitoare si stanjenitoare pentru cei care sufera de aceasta, intrucat persoana respectiva prezinta tendinta de a-si forta permanent ochii si resimte nevoia de a face “ochii mici” pentru a clarifica mai bine perceptia imaginilor.

 

Metode nechirugicale de corectare a astigmatismului – lentile de contact


Ca orice alta afectiune oftalmologica, astigmastismul se corecteaza prin ochelari de vedere cu dioptrii speciale asferice, care includ cilindrul si axa.

Ca metoda moderna, in functie de gradul de evolutie a afectiune, pacientul poate opta pentru corectarea astigmatismului prin intermediul lentilelor de contact torice.

Aceste lentile de contact torice, au la randul sau ax si cilindru, care se pot ajusta raportat la stadiul afectiunii. Lentilele de contact torice corecteaza curbura neregulata a corneei, astfel incat lumina sa se refrecte in mod egal pe suprafata lentilei, iar imaginea obiectelor sa nu mai apara blurata.

 

Puteti regasi lentile de contact torice de la distribuitorul de accesorii medicale oftalmologice Optilen.ro in variantele sale de unica folosinta, lunare sau bilunare.

 

Lentilele de contact torice PureVision sunt, fara doar si poate, cel mai ilustrativ exemplu de lentile lunare destinate corectarii formelor usoare si severe de astigmatism.

 

PureVision 2HD for Astigmatism sunt lentile de contact moi din silicon-hidrogel cu optica de inalta definitie. Ele ofera confort superior si o senzatie naturala pe tot parcursul zilei. Ele sunt unele dintre cele mai bune lentile pentru astigmatism de pe piata. Trecerea de la lentile de contact PureVision Toric la PureVision 2 HD for Astigmatism se poate realiza fara a fi necesara o noua prescriptie medicala.

 

Metode chirurgicale de corectie a astigmatismului



Dat fiind faptul ca este o afectiune care avanseaza rapid, astigmatismul produce, adesea, dificultati majore in identificarea obiectului, dar si la citit. Tratamentul de corectie optica a astigmatismului se introduce inca din primele momemte de la depistarea de catre oftalmolog, insotite de durerile de cap persistente, ori lipsa de randament a copilului sau adultului.

 

Ca tipologie, astigmatismul poate fi regulat sau neregulat, insotit de traumatisme, boli degenerative, ori curbura neuniforma a tuturor medianelor. Mai mult, astigmatismul poate afecta, prin natura sa, atat corneea, cat si retina. Se face, astfel, distinctie, intre astigmastismul cornean, cel mai des intalnit si cel lenticular sau cel retinal.

 

Progresul tehnologic a facilitat imbunatatirea si sporirea metodelor de detectie si corectie a astigmatismului. Astfel, a fost posibila introducerea tehnicii Lasek sau PRK, a tehnicii Femto Lasik, cat si a tehnicii ReLex Smile. De asemenea, astigmatismul poate fi corectat pe cale chirurgicala si prin intermediul unui implant refractiv, in cadrul caruia cristalinul natural este inlocuit cu unul artificial multifocal toric, a carui dioptrie este ajustata in functie de nevoile ochiului respectiv.

 

Pe cale de consecinta, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari dupa aceasta operatie, iar cristalinul artificial va ramane functional pentru tot restul vietii.

 

 

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro