Polistirenul expandat este principalul material folosit, în România, pentru termoizolarea blocurilor vechi. Prețul mic de achiziție îl propulsează în topul preferințelor românilor, mulțumiți de rezultatele sale, pe termen scurt. Dar pentru a beneficia de avantajele acestui material, este nevoie de realizarea corectă a unei lucrări de anvelopare, subliniază specialiștii.
Contestat de specialiști, dar apreciat de clienții finali, polistirenul expandat este unul dintre materialele cele mai uzitate la lucrările de anvelopare a clădirilor vechi. Avantajele și, mai ales, prețul scăzut fac ca polistirenul expandat să fie mult mai cunoscut de public decât materiale alternative, precum vata minerală sau cele obținute din plante tehnice.
„Din păcate, polistirenul câștigă extrem de mult la capitolul preț – este mult mai ieftin decât vata minerală, spre exemplu, material pe care îl recomand cu mult mai multă căldură, dar care are un preț cu peste 30% mai mare. Polistirenul se produce pe scară largă, există multe fabrici la noi în țară, astfel că este mult mai ușor de găsit. Însă proprietățile sale nu se mențin pe o durată la fel de îndelungată ca și ale altor materiale, astfel că argumentul prețului rezistă doar pe termen scurt”, punctează Adrian Volintin, manager al companiei de construcții Volcons Consult.
Cu toate că nu face parte din categoria materialelor de cea mai înaltă calitate, polistirenul expandat are o serie de avantaje. Însă pentru a beneficia de acestea, este nevoie de realizarea unor lucrări de anvelopare corecte.
„Izolarea locuinței se realizează, de obicei, prin poziționarea termoizolației pe fața exterioară a pereților. Astfel, suprafața locuinței nu se reduce, iar casa beneficiază de o tratare unitară, precum și de o protecție continuă, în scopul eliminării punților termice. De asemenea, termoizolarea fațadei unei case cu polistiren expandat contribuie la protejarea pereților de ciclurile îngheț – dezgheț, la reducerea substanțială a pierderilor de căldură, precum și la menținerea temperaturilor din interior în limitele confortului termic, pe timp de vară”, explică Delia Filip, director executiv ROMEPS.
Potrivit specialiștilor Asociației, punerea corectă în operă a sistemului compozit de izolare termică la exterior (ETICS) se bazează pe aplicarea plăcilor din polistiren expandat ignifugat de fațadă ca strat termoizolant, fixate prin lipire (cu un adeziv special pentru polistiren) și mecanic (cu ajutorul unor dibluri), protejat cu un strat de armare compus din plasă de armare înglobată într-un material de șpaclu elastic și finisat cu un strat protector hidrofug și de tencuiala subțire, realizat din materiale minerale cu liant acrilic, silicatic sau siliconic, după caz. Se poate aplica pe toate suporturile minerale, pe cărămidă plină și cu goluri, BCA, pereți de beton prefabricat, tencuială și alte suporturi minerale.
Pașii necesari pentru executarea propriu-zisă a lucrărilor sunt următorii:
„Poate cel mai important aspect de care trebuie să se țină cont în termoizolarea locuinței este polistirenul expandat folosit. Alegerea unui polistiren expandat necorespunzator poate aduce o serie de dezavantaje. Din această categorie fac parte produsele cu denumiri alese special pentru inducerea în eroare a clienților, ce fac referire la performanțele polistirenului, produsele producătorilor fără capacitate de implementare a normativelor impuse de Uniunea Europeană, polistirenul care nu are specificate valorile pentru coeficientul de transfer termic, rezistența la compresiune și rezistența la tracțiune”, avertizează directorul executiv al ROMEPS.
Specialiștii precizează că, odată ce sunt luate în calcul toate aceste aspecte, locuința poate beneficia de o serie de avantaje: plăcile de polistiren sunt ușoare, drept pentru care structura de rezistență a clădirii nu este afectată; costuri reduse, atât pentru materiale, cât și pentru manoperă; asigurarea unui confort termic superior iarna; îmbunătățirea microclimatului interior vara, în principal prin mărirea stabilității termice, dar și prin luarea unor măsuri de reducere a efectelor însoririi excesive; reducerea necesarului anual de căldură folosit pentru încălzirea imobilelor; reducerea emisiei de gaze cu efect de seră, prin micșorarea consumului de combustibili aferent energiei consumate de locuință.
sursa: https://media.imopedia.ro
Comunicat preluat de pe www.livepr.ro - Cum se termoizoleaza corect o fatada utilizand polistiren expandat?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro