Exista trei sarbatori diferite de care stramosii nostri se bucurau si care trimit la Craciunul din zilele noastre: Saturnalia, Natalis Solis Invicti si Yule.
In vremurile romane, cel mai cunoscut festival de iarna era Saturnalia, care era foarte popular pe meleagurile Italiei. Saturnalia era un moment de relaxare generala, festin, casatorii si o “interzicere” a regulilor formale. In aceasta perioada oamenii isi ofereau mici daruri cum ar fi papusele pentru copii si lumanari pentru adulti. In timpul Saturnalia-ei, afacerile erau amanate si chiar si sclavii sarbatoreau. Oamenii beau, se jucau jocuri de noroc, cantau sau chiar se afisau nud in public. Erau “cele mai frumoase zile” conform poetului Catullus. Saturnalia il onora pe zeul Saturn si incepea in 17 decembrie. Festivalul s-a lungit gradual pana in ultima perioada a Republicii, cand ajunsese la 7 zile. In perioada imperiala, Saturnalia a fost redusa la 5 zile.
Romanii tineau un festival in data de 25 decembrie pe care il numeau Dies Natalis Solis Invicti (ziua Soarelui invincibil). Utilizarea numelui Sol Invictus a permis venerarea catorva zeitati solare, incluzandu-l pe Elah-Gabal- zeu al Soarelui sirian, Sol-zeul Imparatului Aurelian si Mithras-zeu al soldatilor de origine persa. Festivalul a fost introdus de Imparatul Elagabalus (218-222) si a cunoscut perioada sa de inflorire si popularitate in timpul Imparatului Aurelian care a promovat sarbatoarea in intreg Imperiul.
Data de 25 decembrie era de asemenea considerata momentul solstitiului de iarna, pe care romanii o numeau “bruma”. Era ziua in care Soarele se dovedea “invincibil” in ciuda scurtarii numarului de ore in care stralucea pe cer.
Scandinavii pagani celebrau un festival al iernii numit Yule, care dura de la sfarsitul lui decembrie pana la inceputul lunii ianuarie. Yule log (un fel de butuci in care se aprindeau lumini) erau aprinse pentru a-l onora pe Thor-zeul tunetului, avand credinta ca fiecare scanteie din foc reprezenta un nou porc sau vita care s-ar fi nascut pe parcursul anului urmator. Sarbatoarea continua pana cand log-urile erau arse ceea ce ar fi putut sa dureze si 12 zile. Scandinavii numesc si in prezent Craciunul Jul.
Sursa: www.wikipedia.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro