O centrala pe lemne poate avea o durata de viata de peste 25 de ani, insa o durata de viata indelugata este posibila doar in urma unei intretineri corespunzatoare. Asa cum fiecare aparat electronic sau electrocasnic are nevoie de anumite ingrijiri, la fel si centralele pe lemne necesita uneori putina atentie.
In general, sfaturi despre lucrarile de intretinere a unei centrale gasim in manualul acesteia, insa in randurile urmatoare oferim si noi cateva informatii de ajutor. Afla deci cum trebuie sa ai grija in mod corect de centrala ta pe lemne.
Lucrarile de mentenanta pe care le necesita o centrala termica pe lemne nu sunt un moft. Ele sunt importante in primul rand pentru siguranta casei tale. Apoi, daca nu vei avea grija corespunzator de centrala ta, randamentul sau va fi unul scazut. Deci vei avea totodata si costuri mai mari pentru incalzire.
Siguranta si confortul sunt deci doua motive principale pentru care trebuie sa urmezi sfaturile de mai jos.
Teoretic, asa cum putem citi si in manualul de utilizare pus la dispozitie cititorilor pe www.centrale-lemne-liepsnele.ro, nu e necesar sa oferi atentie zilnica centralei. Trebuie doar sa faci cateva lucrari in fiecare luna, iar centrala iti va multumi printr-un randament cat mai bun.
O prima activitate de intretinere a centralei, poate si cea mai importanta, este curatarea acesteia de cenusa. In conditii normale, o centrala termica pe lemne trebuie curatata de cenusa de 2-3 ori pe luna. Daca o vei face mai des, vei avea mai putin de munca.
Tot atunci poti folosi o perie pentru a indeparta si cenusa de pe peretii centrale, din locurile accesibile.
Nu se recomanda folosirea lemnului verde, deoarece arderea acestuia favorizeaza aparitia gudronului, care afecteaza peretii centralei. De asemenea, daca se foloseste lemnul verde pentru alimentare, atunci curatarea trebuie facuta mai des. Cosul de fum trebuie si el verificat deseori in cazul alimentarii centralei cu lemn verde.
Exista diferite produse, sub forma de prafuri dar nu numai, care se pun pe foc pentru curatarea centralei, deci ai putea opta si pentru aceasta varianta. Mai gasim si diferite firme care se ocupa strict cu aceste activitati de mentenanta.
Foarte important este sa cureti cenusa din centrala numai dupa ce procesul de ardere s-a finalizat in totalitate. Curatarea se face de sus in jos, pentru mai putin efort.
Usa pe unde alimentam centrala cu lemne trebuie sa se inchida 100% etans. Astfel, si aceasta necesita putina atentie din cand in cand.
De cenusa mai trebuie curatate si canalele de admisie a aerului. Asta deoarece la randul sau, distribuitorul de aer coborat aduna cenusa.
In primul rand, balamalele usilor trebuie gresate iar apoi in fiecare luna trebuie verificata etansitatea la inchidere a usii. Daca etansarea nu se face corect, trebuie inlocuita banda pentru sigilat usa. Aceasta la randul sau trebuie gresata cu vaselina grafitata. Mai poti gresa si cablul mecanismului de ridicare, pentru a putea ridica mai usor distribuitorul.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Cum se intretine corect o centrala pe lemne
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro