Repararea zidurilor cu plase sudate din oțel beton. Consolidarea pereților prin cămășuieli
Remedierea fisurilor din zidărie cu plase sudate din oțel beton și tencuială cu mortar de ciment
Această metodă se aplică la pereții din zidărie de cărămidă care prezintă fisuri izolate, având deschideri medii sau mari. Este un tip de consolidare des folosit în domeniul reparațiilor clădirilor vechi, deteriorate.
Operații care trebuie executate pentru camasuieli cu plase sudate:
- Se îndepărtează tencuiala de pe ambele feţe ale peretelui. Dacă fisura traversează şi o intersecţie de diafragme, se decopertează şi diafragmele adiacente pe o lăţime de minimum 900 mm.
- Cu ajutorul unei scoabe metalice sau a unui şpiţ şi a unui ciocan, se deschid rosturile dintre cărămizi, prin îndepărtarea mortarului din ele pe o adâncime de 10-15 mm.
- Dacă există cărămizi degradate, acestea se scot şi se înlocuiesc cu altele noi având aceleaşi dimensiuni (după scoaterea cărămizilor, pereţii golului se curăţă de mortar, se perie cu peria de sârmă, se spală bine cu apă şi după ce suprafaţa se zvântă se introduc noile cărămizi, având grijă ca rosturile să fie bine matate cu mortar M 50 Z).
- În funcţie de dimensiunile ochiului plasei de armătură, se însemnează cu creta sau cu creionul poziţia găurilor care urmează să fie practicate în perete. Poziţia golurilor se stabileşte astfel încât ele să fie amplasate în dreptul unui nod al plasei şi să fie dispuse în şah la o distanţă de 500 – 600 mm pe ambele direcţii (circa 3-4 bucăţi pe mp).
- Cu bormaşina rotopercutantă se dau găurile cu diametrul de 25 – 30 mm pe toată grosimea zidului.
- Suprafeţele zidului se curăţă prin periere cu peria de sârmă, de sus în jos şi apoi se spală cu apă (de preferat cu furtunul). Găurile se spală cu jet de apă.
- Se introduc în găuri agrafe din oţel – beton cu diametrul de minimum 6 mm şi apoi găurile se matează cu mortar M 50 Z bine îndesat cu ajutorul unei vergele metalice cu diametrul de 8 mm. Înainte de începerea operaţiei de matare este necesar ca zidăria (adiacentă găurii) să fie menţinută umedă minimum două ore, iar introducerea mortarului să se facă numai după zvântarea suprafeţei. Agrafele se fasonează cu cioc numai la un capăt pentru ca să poată fi introduse în găuri.
- După 24 ore de la matarea găurilor, se aduc plasele de oțel-beton, se montează la poziţie şi se leagă cu sârmă de agrafele din perete (la capătul fără cioc, agrafe se fasonează la poziţie, realizându-se ciocul care se trece peste nodul plasei şi se leagă de acesta cu sârmă).
- Se menţine zidăria umedă pe toată suprafaţa minimum două ore.
- După ce suprafaţa zidăriei s-a zvântat, se realizează stratul de tencuială aplicat numai mecanic. Dacă se foloseşte pompa de mortar, mortarul va fi de marcă M 50 T sau M 100 T, iar dacă se foloseşte aparatul de torcretare, mortarul va fi de marcă M 200. Grosimea stratului de tencuială pentru camasuieli trebuie să fie de maximum 50 mm.
» Preluat de pe LivePr.ro - Cum se face camașuiala pereților cu plase sudate?