Cum se află metodele prin care poate fi sporită eficiența energetică a clădirilor

mai 26, 2021

Eficiența energetică este un concept care beneficiază de o atenție tot mai mare la nivel global. Resursele naturale prin intermediul cărora se generează energie electrică și termică nu sunt deloc inepuizabile, iar problemele mediului înconjurător au devenit extrem de îngrijorătoare în ultimii ani. Tocmai de aceea, societatea a început să ia măsuri drastice pentru a opri agravarea acestor probleme și pentru a utiliza cu mai multă înțelepciune ceea ce ne poate oferi natura. Deși există o mulțime de campanii care vizează persoanele obișnuite și convingerea lor de a fi mai atente cu mediul înconjurător, adevărata amenințare vine tot din partea marilor afaceri. Acestea sunt cele care consumă cele mai multe resurse în activitatea lor. Din fericire, există și un beneficiu colateral. Resursele costă, ceea ce îi forțează pe conducătorii afacerilor să încerce să fie cât mai calculați, pentru a nu își pune în pericol profiturile. Astfel, companiile devin și ele interesate să consume cât mai puțin. Pentru a garanta protejarea resurselor într-o proporție cât mai mare, autoritățile din România au introdus chiar o lege prin care clădirile ce găzduiesc sediile diferitelor companii trebuie să fie periodic analizate de experți. Totul, pentru a putea fi descoperite potențialele îmbunătățiri ce pot fi făcute la nivelul clădirilor în vederea scăderii pierderilor de energie. Această analiză poartă denumirea de audit energetic.

Ce este un audit energetic și cum contribuie la o eficiență energetică mai mare

Prin eficiență energetică se înțelege raportul dintre performanțele unei companii și energia utilizată pentru ca aceasta să își atingă obiectivele. De exemplu, o companie producătoare de bunuri este cu atât mai eficientă cu cât produce produse de calitate la un consum cât mai mic de resurse energetice. Printre cei mai importanți factori care influențează consumul de energie se află calitatea clădirii în care firma își are sediul. O clădire optimizată din punct de vedere energetic este una care izolează foarte bine termic și ale cărei instalații de tip HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) sunt extrem de bine puse la punct și sincronizate pentru o funcționare cât mai eficientă.

 

Pentru ca aceste optimizări să fie posibile, este necesar ca cei responsabili să fie la curent cu locurile și modurile în care pot fi aduse îmbunătățiri. Modificările făcute pe parcursul anilor își pierd, de multe ori, din eficiență și nu sunt soluții permanente. Tocmai de aceea, verificarea unei clădiri trebuie realizată în mod periodic. În România, există Legea 121 din 2014 prin care companiile cu clădiri mari sunt obligate să efectueze un audit energetic o dată la patru ani. Concret, firmele apelează la persoane fizice sau juridice autorizate, care se deplasează la sediul lor și care, și cu ajutorul datelor statisfice legate de consumul din ultima perioadă, reușesc să identifice factorii care conduc la risipa de energie.

 

Procesul de audit energetic este unul care se desfășoară rapid, însă care poate oferi o imagine extrem de clară cu privire la îmbunătățirile ce pot fi aduse pentru un consum mai mic de resurse. Din acest punct de vedere, sunt două categorii de măsuri: implementarea soluțiilor de conservare a energiei (renovarea clădirii prin utilizarea de materiale cu o izolare mai eficientă, schimbarea ferestrelor etc) și identificarea metodelor de valorificare a energiei reziduale.

 

Cu o vastă experiență în domeniul auditului energetic din România, compania Elsaco oferă servicii de cea mai bună calitate și garantează soluții de top pentru problemele companiilor. Cu ajutorul recomandărilor făcute de experți, economiile cu energia electrică și termică devin posibile, iar obligațiile impuse prin lege sunt respectate la termen. Dincolo de măsurile practice pe care le pot sugera, experții Elsaco se ocupă și de generarea tuturor avizelor și documentelor necesare pentru ca firmele să poată dovedi că și-au îndeplinit obligațiile.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro