Cum sa te pregatesti temeinic pentru examenul de Evaluate Nationala la Limba romana

Examenul de Evaluare Nationala este considerat primul obstacol pe care absolventii de gimnaziu il au de trecut in viata lor de elevi. Acest examen, care se sustine anual intr-o singura sesiune, vine sa certifice competentele si cunostintele pe care elevii le-au dobandit si acumulat la sfarsitul ciclului gimnazial.

Examenul se sustine la doua discipline: limba romana si matematica, dupa o programa stabilita si avizata, in prealabil, de catre Ministerul Educatiei Nationale.

Importanta acestui examen este data de faptul ca nota obtinuta constituie un criteriu esential pentru admiterea la liceu. Practic, media finala, compusa in proportie de 80% din media obtinuta la Evaluarea Nationala si 20% din media claselor 5-8 defineste liceul la care vei studia in urmatorii patru ani. Datele statistice ne arata ca proba la limba si literatura romana este considerata mult mai usoara decat cea de matematica. La proba de Limba şi literatura română, 135.242 de candidaţi (84%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 şi iar dintre aceştia, 4.699 de candidaţi au obţinut nota 10.

 

Prin comparatie, proba de matematica a fost promovata de catre 112.721 de canditati (70,2%) care au primit note mai mari sau egale cu 5. Dintre acestia, doar 3.335 au avut nota 10!

Cum te pregatesti pentru proba la limba romana?

Pregatirea pentru proba la limba si literatura romana este de preferat sa se faca sistematic, pe masura ce profesorul preda lectia la clasa. Recapitularea materiei 5-7 ar trebui sa inceapa inca din primele saptamani ale clasei a VIII-a, impreuna cu profesorul titular sau in cadrul orelor de meditatii limba romana, Bucuresti.

 

Ce ai de facut?

Pentru a obtinte nota pe care ti-o doresti, urmeaza pasii de mai jos:

• Citeste si invata sistematic fiecare lectia. In acest fel, vei intelege mai indeaproape materia cuprinsa in programa de examen. La final, cu cateva zile inainte de sustinerea probei, doar va trebui sa recitesti materia pentru a-ti reaminti informatiile esentiale de care ai nevoie pentru rezolva subiectele.

• Rezolva cat mai multe teste. Astfel, te vei antrena, iti vei consolida cunostintele si vei avea oportunitatea sa te familiarizezi cu structura testului.

• Intreaba profesorul de la clasa sau cel particular, cu care faci orele de meditatii romana, acolo unde ai nelamuriri sau nu intelegi materia. Nu lasa lacunele sa se adune, altfel nu vei mai putea face gata testului!

Rezolva teste de antrenament oficiale, fa cat mai multe exercitii de scriere a unor compuneri pe teme diverse!

In acest fel, iti dezvolti latura creativa si vei fi atent la respectarea normelor de ortografie si punctuatie! In compunerile pe care le redactezi, profesorul va urmari si originalitatea, inlantuirea logica si cronologica a ideilor, corectitudinea exprimarii, atractivitatea, asezarea in pagina sau lizibilitatea. Fii atent la toate aceste aspecte, pentru ca inseamna puncte pretioase care, in final, vor face diferenta. De ce sa nu castigi 50 de sutimi sau chiar un punct fara prea mari eforturi? Cere sfatul unui prieten sau chiar al parintilor legat de modul in care alegi sa redactezi compunerile. Acestia iti pot oferi sugestii
pretioase cu privire la ideile pe care le poti insera in text, oferind textului o doza mai mare de originalitate!

• Atentie la asezarea in pagina! Asa cum fiecare impresie conteaza, asa asezarea in pagina spune foarte multe despre ce fel de elev esti si cat de multa atentie acorzi scrisului si examenului, in general.

• Acorda o importanta deosebita caligrafiei! Se spune ca scrisul este “oglinda personalitatii tale”. Asa ca, mai cu seama la un examen atat de important, trebuie sa dovedesti ca ai un scris impecabil. Daca ai probleme de caligrafie, singura solutie este sa faci multe exercitii de scriere! Chiar daca, aparent, scrisul ilizibil se penalizeaza cu 10-maxim 20 de sutimi, acestea vor face diferenta si te vor ajuta la ajungi la liceul dorit.

• Respecta cu strictete fiecare cerinta! Chiar daca, a parent, ai oferit un raspuns bun, poti pierde usor puncte pretioase din cauza ca nu te-ai incadrat in limitele cerintei.

Respecta, asadar, toate aceste sfaturi si fii sigur ca obtii nota dorita la Evaluare! Mult succes!

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro