Cum să obții o scară interioară cu atitudine

martie 5, 2022

Renovarea casei reprezintă ocazia perfectă pentru a reconsidera designul scării de interior. Rolul scării poate fi mult mai decât a conecta două etaje. Ea reprezintă un element de design ce este mai important decât funcția sa, activează spațiul interior și dă tonul întregii case.

Iată elementele pe care să le iei în considerare când vrei să renovezi casa, inclusiv scara interioară:

- Bugetul. Acesta va dicta stilul și mărimea scării, plus balustrada, și tipul de materiale pentru construcția lor. 

- Spațiul. Calculează foarte bine cât spațiu ai la dispoziție. În cele mai multe cazuri, scara interioară este poziționată central, aproape de intrarea principală și zonele principale de locuit. Scara dreaptă este cel mai ușor de construit și de instalat, însă ocupă mult spațiu liniar. La polul opus se află scara în spirală ce ocupă cel mai puțin spațiu și este foarte practică.

- Siguranța. Rolul principal al scării este să ofere acces sigur între etaje. Dacă siguranța te preocupă foarte mult (ai copii mici sau bunici în casă), este necesar ca scara interioară să aibă balustradă și mâner, destul de solide atunci când sunt prinse cu mâna sau când un adult se sprijină de ele. De asemenea, scara trebuie luminată bine, pentru a evita orice fel de accident casnic ce pornește de la ”Nu am văzut bine ...”. O luminozitate aparte o poți obține alegând balustrade de sticlă ce se potrivesc cu un decor minimalist și oferă spațiului un stil inovator și elegant.

- Multifuncționalitatea. Ce poți face cu spațiul de sub scară? El poate deveni o vitrină tematică, o bibliotecă, dulap, birou, debara sau chiar baie mică.

Întrebarea cea mai importantă este ”Ce materiale să folosesc?” Stilul și designul casei tale vor determina materialele folosite la construcția scării interioare.

Scara din lemn este ușor de întreținut. Lemnul se armonizează foarte frumos multe materiale - lucru de luat în considerare de persoanele preocupate de design. Lemnul este ușor de curățat și nu captează mirosurile. Însă treptele de lemn pot deveni zgomotoase în timp.

Oțelul este de obicei folosit în combinație cu cheresteaua, în special în cazul treptelor plutitoare unde oțelul este folosit drept cadrul pentru scară. De asemenea, balustradele din inox sunt perfecte pentru a fi amplasate atât în interior cât și în exterior. Sunt foarte durabile în mediile din aer liber, rezistente la coroziune și căldură, și se potrivesc și pe balcon, terasă sau grădină.

Plăcile de beton sau piatră oferă o bună aderență, sunt rezistente la uzură, foarte ușor de curățat și au aspect modern. Dezavantajul este că sunt reci și zgomotoase. Și gresia poate fi folosită, cu rol decorativ.

Mocheta este silențioasă, caldă și oferă siguranță, dar se poate uza repede dacă scările sunt intens folosite. Un covor de lână, cu țesătură deasă și culoare neutră este cea mai bună alegere. Orice mizerie este ușor de gestionat și este cea mai silențioasă opțiune. Covorul poate îmbrăca întreaga scară sau doar partea de mijloc a treptelor, unde trafic și uzura sunt cele mai ridicate, în contrast cu materialul de bază al scărilor.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro