Cum sa depozitezi anvelopele

septembrie 18, 2017

Odata cu schimbarea sezonului si venirea temperaturilor scazute si a precipitatiilor sub forma de zapada, o schimbare importanta pe care trebuie sa o faca orice sofer este montarea unor anvelope de iarna. Aspectul legal este clar si lipsit de echivoc, orice autoturism care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna daca carosabilul este acoperit cu zapada, polei sau gheata. Aspectul preventiv recomanda sa montati anvelope de iarna atunci cand temperatura scade sub 7 grade celsius. Motivul este unul simplu, performanta cauciucurilor de vara scade considerabil chiar si pe asflat uscat, iar riscul de accident este mult crescut. Performante scazute si risc marit de accident sunt motive destul de importante din cauza carora sa montati cauciucuri iarna atunci cand temperatura exterioara ambientala scade sub 7 grade.

Exista cazul in care dejantati vechile anvelope de vara si montati pe cele de iarna, sau cazul in care montati un set de jante separat cu anvelope iarna si il dati jos pe cel cu anvelope de vara. In ambele cazuri, ramane intrebarea: ce sa faceti cu rotile ramase si cum trebuie ele depozitate?

Trebuie respectate anumite indicatii, care sa asigure faptul ca anvelopele nu se vor deforma sau nu vor suferi defectiuni in timpul stocarii lor, indiferent ca sunt pe janta sau dejantate.

Ce inseamna stocare corespunzatoare a anvelopelor:

  • sa fie ferite de razele soarelui si precipitatii

Cauciucul de pe flancul isi pierde in timp elasticitatea daca este lasat in bataia soarelui. Daca ploua sau ninge direct pe anvelope, exista riscul umplerii lor cu apa care poate fi scoasa greu mai apoi din ele, ramanand in interior mici particule care pot afecta presiunea anvelopei in timp rularii.

  • sa fie ferite de contactul cu substante inflamabile sau chimice

Cauciucul se poate deforma pe flanc sau pe banda de rulare daca intra in contact cu substante toxice. Chiar daca cauciucul nu prezinta fizic deformari, constructia lui poate suferi modificari si performantele sa fie afectate daca anvelopa intra in contact cu substante inflamabile sau uleioase. Alegeti un loc de stocare racoros si curat.

  • sa nu fie aplicata presiune asupra lor

Daca sunt pe janta, se recomanda sa stocati anvelopele una langa alta. Daca sunt dejantate, se recomanda sa stocati anvelopele una peste alta. Este important sa nu fie aplicata presiune ridicata asupra anvelopelor, indiferent daca sunt pe janta sau nu. Daca sunt montate pe jante si le stocati una peste alta din lipsa de spatiu, este recomandat sa schimbati ordindea lor odata la o perioada pentru ca cea de jos sa nu sufere cea mai ridicata deformare in comparatie cu restul. Flancul anvelopei poate suferi deformari sau modificari daca se aplica presiune asupra lor pentru o durata ridicata de timp.

  • sa fie stocate cu o presiune minima

E recomandat sa fie lasata o presiune scazuta in anvelope, sa nu fie umflata ca in timpul rularii astfel incat cauciucul sa nu stea sub presiune mare in timpul nefolosirii.

Daca se respecta aceste indicatii durata de viata a unui set de anvelope este maximizata. Spatiul de stocare trebuie sa fie optim astfel incat setul de cauciucuri sa nu sufere deformari sau scaderi ale duratei de viata.


Comunicat preluat de pe www.livepr.ro - Cum sa depozitezi anvelopele

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro