Cum sa alegi cele mai potrivite coduri caen

ianuarie 19, 2021

Codul CAEN, concept introdus in legislatia romaneasca la inceputul anilor 2000, este definit drept CLASIFICAREA ACTIVITATILOR ECONOMICE NATIONALE. Codul CAEN este, prin excelenta, un indice numeric utilizat pentru definirea anumitor activitati economice.

 

Cand ai nevoie de un cod CAEN

 

Codul CAEN va fi selectat de catre viitorul profesionist comerciant in momentul in care acesta intentioneaza sa infiinteze o noua societate, indiferent de forma sa juridica (SRL, PFA, SRL-D etc).

 

Acest indice numeric se alege in functie de activitatea sau de activitatile principale ale companiei, precum si in functie de structura materiilor prime si de procesul de productie. Modificarea acestui indicator in Romania se face si in situatia in care se doreste ca acesta sa fie armonizat cu indicatorii similari pe plan international!

 

La nivel international, astfel de indicatori economici sunt actualizati in functie de natura transformarilor din cadrul activitatilor industriale si comerciale din economia mondiala.

 

Legat de modificarea codului CAEN, avocatii specializati in procesul de infiintare de noi societati comerciale sunt de parere ca schimbarea sa are drept consecinta imediata obligativitatea de a recodifica lista obiectelor de activitatea pentru toti profesionistii comercianti aflati in activitate. Cea mai recenta revizuire a acestui indicator economic a avut loc la sfarsitul anului 2007 si a intrat in vigoare incepand cu data de 01-01-2008. Aceeasi experti avocati sunt de parere ca "revizuirile sunt necesare, dat fiind faptul ca transformarea structurilor economice si tehnologiile noi genereaza activitati si produse ce depasesc ca importanta pe cele existente. De aceea, din punct de vedere strict administrativ-organizatoric, intervalele dintre revizuiri nu ar trebui sa fie prea lungi, deoarece relevanta clasificarii se diminueaza in timp, insa acestea nu trebuie sa fie nici prea scurte, intrucat au un impact negativ imediat asupra compatibilitatii datelor in timp".

 

 

Criterii de alegere unui cod CAEN potrivit

 

Alegerea codului CAEN potrivit activitatii companiei tale trebuie sa tina cont de urmatorul aspect:

  • clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania este structurata pe sectiuni, diviziuni si clase.

In cazul in care o societate comerciala desfasoara mai mult de o activitate, insa toate acestea corespund aceleasi pozitii din caen, la nivel de clasa, atunci clasificarea activitatii acelei unitati este determinata de clasa CAEN in care sunt incadrate respectivele activitati desfasurate.

De retinut, fiecare companie, persoana fizica autorizata sau cu raspundere limitata, are un singur obiect de activitate principal corespunzator unui singur cod CAEN.

 

In concluzie, codurile CAEN autorizeaza activitatea pe care o vei desfasura in viitorul apropiat, dar si cateva activitati adiacente. Atunci cand alegi codul CAEN, nu citi doar titlul, deoarece este foarte importanta descrierea acestuia si compatibilitatea dintre acest indicator economic si incadrarea activitatii pe care o desfasori. Incadrarea in acest indicator se face atunci cand te bazezi pe alegerea referitoare la impozitarea fiscala. De mentionat este si faptul ca acesti indici numerici nu trebuie lasati doar la nivelul actului constitutiv, ei trebuie autorizati si in certificatele constatatoare emise de catre ONRC!

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro