Cum reducem factura la energie?

septembrie 9, 2010

Ce sa faci daca energia te costa lunar peste 10000 EUR? Raspunsul la indemana oricui: reducem consumul. Raspunsul inteligent: cea mai ieftina energie este cea economisita prin optimizare si nu prin rationalizare.
Astfel, pentru o companie care se bazeaza pe energie pentru realizarea productiei, reducerea consumului pare aproape imposibil de realizat fara a afecta fluxul si calitatea productiei. Cu toate acestea, in urma realizarii unui audit energetic, specialistii SERVELECT pot identifica o serie de masuri cu efecte imediate, pentru reducerea consumului de energie.

Prin urmare, care sunt beneficiile realizarii unui audit energetic pentru consumatorii industriali? Care este castigul estimat - in cat timp se amortizeaza investitia in audit? "In urma unui audit energetic se propun un set de masuri fezabile de reducere a consumurilor de energie, argumentate solid prin indicatori economici si de performanta energetica. Economiile anual obtinute doar din masuri organizatorice (fara investitii) acopera integral costurile procesului de auditare si se poate ajunge la economii majore, in cazul in care beneficiarii implementeaza investitiile propuse. Garantam contractual." afirma Claudiu Boca, director SERVELECT. "Printre masurile propuse, cu investitii recuperabile in termen scurt mentionam: reducerea pierderilor de aer comprimat (economii intre 2,5% - 10%), implementarea unui sistem de management energetic bazat pe stimularea angajatilor proactivi, cuplarea optima in paralel a transformatoarelor de distributie (reduceri de consum 50% - 70 % din pierderile trafo).
De asemenea, pe termen mediu, mentionam ca si masuri uzuale, reglajul arzatoarelor de la cazane (economii de 25% - 35% la consumul de gaz metan), actionarea prin convertizoare de frecventa a motoarelor electrice (reducere de pana la 20% a consumului de energie electrica), reglajul tensiunii prin dimming luminos pe circuitele de iluminat( reducerea cu 15% - 25 % a consumului instalatiilor de iluminat), recuperarea de caldura din proces (economii de 5% - 20% a consumului de combustibil primar) si monitorizarea integrata a utilitatilor pe centre de cost prin SCADA industrial (economii de peste 5% din totalul consumurilor de energie din companie).

O preocupare importanta a auditorilor SERVELECT este protectia mediului inconjurator si identificarea de solutii alternative pentru obtinerea energiei electrice si termice. Mai mult, conform reglementarilor legale in vigoare, incepand cu anul 2013, componenta de poluare industriala a fiecarei fabrici va fi strict controlata prin achizitionarea contra cost, de certificate de emisii de poluare. "Se acorda o importanta deosebita investigarii si identificarii de solutii de recuperare a energiei din proces (caldura, energie electrica), precum si potentialului de cogenerare (obtinerea din acelasi combustibil primar atat a caldurii cat si a energiei electrice). In plus, se identifica posibilitatea de obtinere a energiei electrice si termice din surse neconventionale verzi precum panourile solare, panourile termice, instalatiile eoliene, care au un impact pozitiv si asupra mediului." concluzioneaza Caudiu Boca. Conform ANRE (Decizia nr. 53/2003), auditul energetic este obligatoriu de realizat o data la 2 ani pentru agentii economici cu consumuri energetice de peste 200 tone echivalent petrol anual. Mai mult, auditul energetic are drept scop evidentierea situatiei reale a consumurilor energetice precum si stabilirea unui plan de masuri care sa conduca la reducerea consumurilor de energie (electrica, termica, gaz metan, aer comprimat, apa industriala) si scaderea emisiilor de CO2.

Sub egida "Energy is money. We save both." SERVELECT implementeaza proiecte de eficienta energetica pe intreg teritoriul Romaniei. Prin acreditarea oferita de TUV Thuringen Germania si ANRE Bucuresti SERVELECT propune contracte de performanta energetica prin care garanteaza economiile de energie indicate prin audit si coordoneaza punerea in practica a masurilor de eficienta. Clientii SERVELECT se afla in cadrul Top 10 Companii de succes aferente diferitelor ramuri industriale, cu preocupari importante pentru reducerea costurilor energetice si a emisiilor de CO2: Zaharul Diamant Oradea, Kronospan Sebes, Total Lubricants, Holzindustrie Sebes, Holzindustrie Radauti, Ursus Breweries sau JF Furnir.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro