Aceste capcane isi pot pune amprenta asupra modului de exprimare al celor mici inca de la varste fragede, de aceea trebuie atent monitorizate si combatute prin rezolvarea testelor de limba romana si exercitiilor care sa corecteze greselile de exprimare imediat cum apar.
Greselile gramaticale nu doar se intampla extrem de des in comunicarea in mediul online, ele par chiar incurajate de o atitudine violenta fata de orice incercare de corectare. Dincolo de ecranul calculatorului pare sa ia nastere o noua generatie de vorbitori de limba romana, o limba romana agramata, a prescurtarilor si inlocuirii de litere dupa bunul plac. Acest fenomen poate parea prea putin periculos, insa la copiii care abia intra in sistemul de invatamant, contactul cu astfel de medii isi poate pune amprenta intr-un mod extrem de greu de corectat.
Parintii sunt sfatuiti sa monitorizeze in permanenta activitatea online a micutilor si sa o limiteze astfel incat sa isi poata proteja copiii de numeroasele efecte negative ale unei supraexpuneri la astfel de stimuli. Mai departe de deprinderile gresite de limba romana, exista numeroase pericole ascunse in retelele sociale si cantitatea imensa de informatie disponibila online.
Pe de alta parte, folosit corect, internetul poate deveni o excelenta resursa educationala, asa cum demonstreaza site-uri precum www.123edu.ro unde copiii se pot juca si studia in acelasi timp pe platforme interactive cu exercitii si teste limba romana sau matematica special gandite pentru a captura si retine atentia copiilor pentru cel mai lung timp.
Astfel de proiecte demonstreaza ca raul nu este mediul online, ci modul in care acesta este folosit. Limba romana este poate subiectul care are cel mai mult de suferit de pe urma folosirii gresite a conexiunii la internet. Copiii lasati nesupravegheati pot intra in discutii si in grupuri care promoveaza o folosire gresita a limbii si subiecte de multe ori nepotrivite pentru varste fragede.
Modul corect de a ajuta micutii sa porneasca cu dreptul pe drumul unei exprimari elegante si corecte din punct de vedere gramatical este expunerea la o astfel de exprimare. Parintii sunt sfatuiti sa evite diminutivele excesive sau limbajul de bebelusi cu copiii care sunt deja capabili sa poarte o conversatie. Se recomanda de asemenea evitarea programelor si desenelor pentru copiii care folosesc un limbaj mult prea incarcat de diminutive sau cuvinte inventate.
Modul cel mai usor de a ajuta copiii cu studiul este mascarea acestor sesiuni de studiu in activitati atractive, de aceea parintii care isi doresc ca cei mici sa nu se confrunte niciodata probleme la limba romana este nevoie de acordarea unei atentii speciale in alegerea modului in care acestia intra in contact cu limba. Parintii trebuie sa corecteze intotdeauna exprimarile gresite insa intr-un mod care sa nu frustreze copilul. Spre exemplu, se poate repeta aceeasi propozitie insa corectata, dar este bine de evitat folosirea prea deasa a cuvantului "gresit" sau un ton de dojenire atunci cand se fac aceste corectari.
Daca televizorul si anturajul afecteaza modul de exprimare orala si de aceea sunt foarte important de controlat, timpul petrecut pe internet si cartile citite afecteaza modul in care micutii se exprima in scris. Pentru a oferi un contrabalans la cantitatea mare de informatie scrisa adesea incorect, plina de prescurtari si greseli gramaticale, este bine ca cei mici sa fie impinsi catre metode de corectare din timp ale posibilelor scapari in exprimarea in scris.
Ideea de a rezolva teste de limba romana in timpul liber nu va fi pe placul niciunui copil, care in mod evident ar prefera sa se joace. Acestea, ca si alegerea atenta a desenelor si programelor tv pe care le privesc copiii, trebuie sa fie de asemenea un mod subtil de a incuraja o exprimare corecta si a insufla dragostea pentru limba romana vorbita si scrisa corect. Testele rezolvate de cei mici nu trebuie sa fie plicticoase si nu trebuie sa arate a teme pentru acasa, ele pot fi interactive si trebuie sa atraga atenta prin joc, culoare si modul de prezentare al exercitiilor.
» Preluat de pe LivePr.ro - Cum invatam copii sa se exprime corect folosind testele de limba romana?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro