Am pășit în 2022 cu speranță și, ne-am aventura să spunem, cu mai mult curaj - știm la ce să ne așteptăm de la acest an, cel puțin în termeni sanitari. Ultimii doi ani au reprezentat începutul reconfigurării traseului de dezvoltare a sectorului HoReCa, unul dintre cele mai afectate zone de business în urma Covid-19 și, deși provocările au fost imense, o evoluție interesantă se anunță la orizont. Unul dintre trendurile de amenajare restaurant care iau avânt este designul biofilic și i-am rugat pe arhitecții de Radu Călin și Sebastian Mîndroiu să ne spună mai multe despre acesta. Iată ce a ieșit.
“Designul Biofilic se traduce ca un set de principii care să ne permită reconectarea cu lumea exterioară, fie că se realizează direct prin plante, prin texturi și materiale naturale, fie cu modele și forme pe care le recunoaștem din natură. Pornind de la a pune oamenii în centru atenției, spațiile care vor fi proiectate cu aceste principii de Design Biofilic pot ameliora stresul, pot stimula starea de spirit, îmbunătăți funcția cognitivă și creativitatea. Pe lângă vegetația sporită, designerii folosesc, de asemenea, lumina soarelui și materiale naturale pentru a crea medii primitoare.” - ne explică Radu Călin, arhitect și co-fondator Pick Two.
Ce ar trebui să faceți pentru a integra cu succes acest trend în amenajarea restaurantului?
În primul rând, să capitalizăm pe elementul organic și pe dimensiunea vernaculară, obținând astfel peisaje construite ce sunt conectate la cultura şi ecologia unei localităţi sau zone geografice.
“O dimensiune importantă a designului biofilic o reprezintă elementul organic sau naturalist. Acest lucru înseamnă utilizarea, în mediul construit, a formelor și geometriilor care reflectă direct, indirect sau simbolic afinitatea umană pentru natură și elementele naturale precum ar fi lumina, plantele, animalele, habitatele şi ecosistemele naturale. Ce îmi place foarte mult la designul biofilic este că înglobează ceea ce este numit „spiritul locului” şi subliniază maniera în care clădirile şi peisajele ce au un anumit înţeles pentru oameni devin parte integrantă din identitatea lor individuală şi colectivă.” - ne spune Sebastian Mîndroiu, arhitect și co-fondator PickTwo.ro.
În al doilea rând, la nivel tactic, pornind de la aspectele de mai sus,
Așadar, designul biofilic este o modalitate inovativă de a concepe spaţiile în care trăim, învăţăm, lucrăm, admiţând că avem nevoie de natură ca de un element fundamental pentru bunăstarea noastră fizică şi psihică.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro