Unii bebelusi plang in fiecare dimineata cand mama este nevoita sa-I lase la cresa sau cu bona, in timp ce alti copilasi accepta, cel putin in aparenta, ideea despartirii. Acestia din urma risca sa reactioneze mai tarziu, de obicei cand implinesc 8 luni sau chiar dupa implinirea varstei de un an.
Plansul nu este singura modalitate de “protest” a celui mic vizavi de despartirea de mama (sau, in cazuri mai rare, de tata). Mai nelinistitor decat plansul este comportamentul bebelusului. Cu toate acestea, primul gand al tau, in calitate de parinte, nu trebuie sa fie schimbarea cresei sau o alta bona. Ajuta-l sa se adapteze, ramanand cu el la inceput mai mult timp si apoi tot mai putin, pana cand ajunge sa nu-ti mai simta lipsa imediat ce ai disparut din raza lui vizuala.
Rutina il ajuta pe bebe sa se acomodeze
Este foarte important ca bebelusul sa aiba un program bine pus la punct, acelasi in fiecare zi. Astfel, se va simti in siguranta si nu va fi surprins de fiecare data cand are loc o schimbare. Copiii au nevoie de o rutina, astfel incat sa resimta atmosfera familiara, sa se simta in siguranta si sa-si dezvolte increderea de sine.
Majoritatea copilasilor sunt circumspecti cand vine vorba de schimbari, cu atat mai mult cu cat schimbarea inseamna, de fapt, despartirea de mama, chiar si un timp scurt. Daca il obisnuiesti sa stea mereu in preajma ta, in momentul in care vei pleca de langa el (chiar si pana in bucatarie), cel mic va incepe sa planga, simtindu-se abandonat. Este cu atat mai speriat daca, obisnuit sa fie tinut in brate o perioada indelungata de mama sa, se vede in patut, fara mamica lui, privind chipuri care nu-i sunt familiare.
bebe_cu_bona
Daca te-ai decis sa angajezi o bona, nu-l lasa inca din primele zile pe bebelus cu ea, fara sa fii si tu in preajma. Este indicat sa il obisnuiesti pe cel mic cu persoana care va avea grija de el cat timp tu esti la serviciu. La inceput, tine-l in brate, asigurandu-te ca micutul are in campul vizual bona. Dupa ce constati ca bebelusul s-a obisnuit sa vada respectiva persoana in preajma lui, roag-o pe aceasta sa il atinga: sa il tina de manuta cat e la tine in brate, sa se joace cu el etc.
Treptat, copilasul va ajunge sa interactioneze cu bona si sa stea cuminte in bratele ei, asigurandu-se ca si tu esti in preajma. Pentru a-l obisnui sa nu planga cand mergi la serviciu, nu sta tot timpul in raza lui vizuala. La inceput, poti parasi camera si sa revii dupa cateva zeci de secunde, apoi dupa cateva minute, ajungand la intervale tot mai mari. Copilul va sta linistit, stiindu-te in preajma si nu se va simti abandonat.
Daca stii inca de dinainte de momentul nasterii ca vei fi nevoita sa duci copilul la o la o cresa din Bucuresti, cel mai bine ar fi sa nu-l obisnuiesti pe nou-nascut sa stea tot timpul in bratele tale sau sa adoarma numai daca il legeni sau ii canti. Obisnuieste-l sa doarma in camera lui si sa asocieze anumite gesturi cu ora culcarii.
Depinde de tine ca micutul sa nu resimta atat de grea despartirea temporara de tine.
» Preluat de pe LivePr.ro - Cum il ajuti pe cel mic sa se acomodeze la cresa?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro