Cum este determinata ora exacta

ianuarie 22, 2020

Cum este determinata ora exacta, importanta acesteia, explicatii cu privire la calcularea orei exacte pe glob.

Masurarea timpului a fost o necesitate pentru oameni inca din cele mai vechi timpuri. In afara de zile si nopti, oamenii au inceput sa divizeze timpul in anotimpuri, sa il calcuzele in functie de fazele lunii, sa imparta apoi zilele in intervale in functie de pozitia soarelui. Pentru intervale si mai scurte au folosit ceasuri solare, clepsidre, bete incandescente sau lumanari gradate, iar apoi au inceput sa calculeze ora exacta in functie de miscarea de rotatie a Pamantului.

Ora exacta si variatia ei sunt determinate de miscarea de rotatie facuta de Terra in jurul propriei axe, determinata de cei doi poli. Pe durata a 24 de ore Pamantul face o miscare de rotatie completa, de 360 de grade. Intr-o singura ora Pamantul se roteste cu 15 grade longitudine, aceasta distanta fiind denumita fus orar.

Cum Pamantul este iluminat de soare, in timpul miscarii de rotatie fiecare punct de pe glob are parte de rasarit, amiaza, apus si noapte. Cum nu poate fi noapte sau zi peste tot in acelasi timp, este evident de ce ora nu poate fi aceeasi peste tot. Primul fus orar se intinde cate 7 grade si 30 de secunde la estul si la vestul meridianului zero.

Ora 12 ca timp civil este atunci cand meridianul din mijlocul unui fus orar se afla in dreptul Soarelui la amiaza, adica atunci cand astrul este in punctul cel mai inalt de pe cer; toate tarile si toate localitatile din interiorul unui fus orar au aceeasi ora exacta. La fiecare diferenta longitudinala de 15 grade diferenta intre timpii civili este de o ora.

Cum se calculeaza ora exacta pe glob

Ora pe glob se da in functie de timpul civil al meridianului 0°, care trece prin Greenwich. Acesta este timpul universal coordonat (UTC), care este si timpul legal al fusului orar cuprins intre 7°30‘ longitudine vestica si 7°30‘ longitudine estica.

UTC este timpul de referinta pentru definirea fusurilor orare si are la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Greenwich, Londra, Anglia. UTC este definit pe baza timpului atomic, cu o serie de corectii aplicate in vederea mentinerii sincronizarii cu rotatia Pamantului.

Diferenta de timp de la un fus orar la altul este de o ora, in plus sau in minus, in functie de longitudine. La estul fusului meridianului 0°, ora exacta se stabileste prin adunarea la UTC a numarului de ore aferente fusului din care faci parte. In zona fusului 1, ora exacta este UTC+1h. In fusul orar 2, ora exacta este UTC+2h s.a.m.d La vest de fusul 0, in zona fusului 1 ora exacta va fi UTC-1h, in fusul 2 - UTC-2h etc.

Meridianul 180° este cunoscut si ca linia de schimbare a datei, intrucat are asociate doua fusuri orare, intre care diferenta este de 24 de ore. Fusul 12 este impartit in doua de acest meridian astfel: intre 172°30‘ longitudine estică si meridianul 180° timpul legal este UTC+12h, iar intre 172°30‘ longitudine vestică şi meridianul 180° timpul legal este UTC-12h.

Romania se incadreaza in fusul orar 2, alaturi de Ucraina, Bulgaria, Egipt, Africa de Sud si Finlanda, printre altele. In fusul orar 1 sunt incluse, printre altele, Franta, Germania, Norvegia, Italia sau Austria. Rusia, in schimb, avand o intindere atat de mare, are regiuni aflate in fusurile orare 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11 si 12. Australia este impartita si ea in 3 fusuri orare (8, 9, 10), SUA in 5 (5, 6, 7, 8, 9), iar Canada tot in 5 (4, 5, 6, 7, 8).

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro