Cum au fost cheltuiti banii din Fondul Global?

iulie 29, 2010

Fondul Global este constituit din contributia mai multor state / donatori privati si a fost creat in scopul combaterii HIV/SIDA, TBC si Malarie. La finalul lunii iunie Fundatia Alaturi de Voi Romania a incheiat ultimele 3 proiecte finantate din acest fond prin Fundatia Romanian Angel Appeal.

Fondul Global s-a retras din acest an din Romania, dar contributia lui pentru ADV Romania a insemnat derularea a 7 proiecte extrem de importante, prin care s-au dezvoltat servicii directe si de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, cum ar fi: Prevenirea transmiterii verticale a infectiei cu HIV (de la mama la copil), Dezvoltarea sistemului de suport social si psihologic pentru persoanele infectate si afectate HIV/SIDA, Scoala de Zi in Spital, Clubul Tinerilor, Ateliere protejate, Ateliere de Terapie Vocationala si Initiativa 38 proiect de prevenire a HIV in penitenciare.
Ca valoare totala, aceste proiecte derulate de ADV Romania au insumat putin peste 800.000 Euro, cheltuiti in perioada 2004 -2010.
Pentru ca deseori se aduce in discutie rezultatul absorbtiei de finantari de catre ONG-uri, ADV Romania doreste sa faca public, prin acest comunicat, impactul extrem de important al utimelor proiecte implementate cu sprijinul Fondului Global, un finantator care regretam ca s-a retras din Romania, deoarece este printre putinii care au sustinut servicii directe si de prevenire considera Angela Achitei, presedinte ADV Romania.

Initiativa 38. Prin ADV Romania s-a lucrat in 19 penitenciare din tara, contribuind semnificativ la prevenirea transmiterii HIV in sistemul penitenciar. Din anul 2008 si pana la 30 iunie 2010 de acest program au beneficiat un numar total de 12.440 persoane private de libertate, dintre care 11.879 au participat la sesiuni de informare pe aceste teme sustinute de catre educatorii pentru sanatate ai fundatiei, iar alti 561 detinuti au fost instruiti ca educatori intre egali. Rolul educatorilor intre egali este de a transmite mai departe, altor detinuti, informatii ce pot contribui la reducerea riscului de infectare, la adoptarea unui comportament sanatos.

Mentionam ca persoanele private de libertate sunt considerate cu risc crescut de a contacta infectia cu HIV, riscurile specifice vietii de penitenciar fiind: utilizare de instrumente improvizate si nesterile in efectuarea de tatuaje si piercing-uri, neutilizarea prezervativului in relatiile sexuale (in special in randul persoanelor de acelasi sex), utilizarea de instrumente si obiecte taioase in comun (lame de ras, instrumente de manichiura, etc), utilizarea de seringi si echipamente de injectare utilizate in comun (in randul consumatorilor de droguri injectabile).

Atunci cand am inceput sa desfasuram activitatile in penitenciare, in septembrie 2008, ni se oferea perspectiva unei noi provocari profesionale, mai ales ca in sistemul penitenciar exista putina informatie despre HIV/SIDA si nu se utiliza prezervativul, ca sa nu mai vorbim de dorinta mica de testare... Receptivitatea persoanelor private de libertate la aceste sesiuni, mesajele primite pe tema transmiterii infectiei cu HIV, a consumului de droguri sau a bolilor cu transmitere sexuala, ne-au oferit speranta ca, atat in sistemul penitenciar, cat si in afara acestuia, dupa eliberare, vor evita comportamentele la risc" este opinia Manuelei Iftimoaei, coordonator national de proiect, mentionata acum la finalul proiectului.

Clubul Tinerilor este cel mai important serviciu direct de integrare sociala pentru tinerii cu HIV, al ADV Romania, in prezent existand Clubul Tinerilor in Iasi, Constanta si Mures, de care au beneficiat un numar de 378 tineri infectati cu HIV si peste 200 de tineri sanatosi din cele 3 judete, la Iasi acest serviciu fiind derulat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.

In peste cei 5 ani de existenta, Clubul tinerilor a avut rolul de a desfasura diferite tipuri de activitati, in cadrul acestui program fiind derulate si ultimele 3 editii ale Scoli de Vara.

Acest serviciu, considerat un model, a fost replicat in 2009 si la Chisinau, R. Moldova.

Atelierele de terapie vocaționala sunt deja cunoscute si au generat unitatea protejata autorizata Util Deco. In cadrul acestor ateliere 131 tineri cu HIV din Iasi, Constanta si Mures au beneficiat de consiliere in vederea integrarii socio-profesionale si 143 de tineri au absolvit cursuri de formare profesionala in 8 domenii de activitate.
Acest proiect a creat cadrul optim pentru a oferi beneficiarilor Fundatiei Alaturi de Voi Romania servicii complete de educatie sociala si profesionala in vederea integrarii pe piata muncii.
Ajunsi la varsta la care nevoia de integrare profesionala este acuta, beneficiarii seropozitivi HIV se confrunta cu nenumarate probleme de natura discriminatorie: fie sunt considerati nepotriviti pentru a desfasura activitate profesionala, fie sunt respinsi pe motivul lipsei de experienta, in fapt, majoritatea esecurilor avand la baza diagnosticul.
Pe plan mondial fondurile alocate prin Fondul Global sunt in scadere, liderii lumii declarand recent la Conferinta SIDA 2010 ca motivul este legat de criza mondiala. Noi am vrut sa remarcam beneficiile acestui fond, pentru o singura organizatie.
 

www.alaturidevoi.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro