Maşina de spălat rufe este un aparat electrocasnic foarte important intr-o locuinţă. În ultimii ani, acestea au evoluat cel mai mult din punct de vedere tehnologic. În goana după spălarea, stoarcerea şi chiar uscarea perfectă, producătorii le-au dotat cu numeroase funcţii si proprietăţi inovatoare. Performanţele de spălare sunt asemănătoare, însă există diferenţe în ceea ce priveşte funcţiile sau opţiunile diponibile. În fond noi nu căutăm cea mai bună maşină de spălat, ci pe cea care corespunde nevoilor noastre zilnice.
În acest articol, ReviewArena.ro vă prezintă criteriile pe baza cărora se alege o maşină de spălat rufe.
Este o întrebare bună. În prezent, sunt disponibile maşini de spălat cu încărcare frontală (prin intermediul unei uşi circulare) sau verticală (prin ridicarea unei trape din partea superioară). Evident, fiecare au avantaje şi dezavantaje.
Maşinile de spălat cu încărcare frontală.
Acestea sunt accesibile oricărei persoane, indiferent de înălţime, iar uşa sub formă de hublou, transparentă, ne oferă o viziune a ceea ce se întâmplă în interior. Spaţiul de deasupra poate fi folosit pentru depozitare, de exemplu.
Din păcate, aceste modele prezintă şi câteva dezavantaje. În primul rând ocupă ceva mai mult spaţiu, datorită gabaritului. În plus este necesar un spaţiu destul de mare pentru deschiderea uşii şi încărcarea maşinii. În ultima vreme au apărut maşinile "slim", care au adâncimi mai mici, fapt ce mai micşorează spaţiul necesar. De asemenea, garnitura uşii poate fi o sursă de probleme în timp.
Maşinile de spălat cu încărcare verticală.
Cel mai mare avantaj al acestora în detrimentul celor cu încărcare frontală este spaţiul mai mic ocupat. Acestea au dimensiuni mai compacte, iar încărcarea verticală elimină o mare parte din spaţiul necesar în jurul maşinii. Tamburul este prins în 2 puncte, faţă de unul la cele cu încărcare frontală, permiţând viteze mai mari la centrifugare, deci o stoarcere mai bună. În realitate, performanţele sunt comparabile, ambele tipuri fiind foarte fiabile.
Persoanele mici de statură pot întâmpina greutăţi la scoaterea rufelor de pe fundul tamburului. Un alt dezavantaj este acela că nu putem vedea ce se întâmplă în interior în timpul funcţionării. Majoritatea modelelor au un senzor care întrerupe funcţionarea când este deschisă trapa de alimentare. Chiar dacă necesită un spaţiu mai restrâns, porţiunea de deasupra maşinii nu mai poate fi folosită, datorită poziţionării trapei.
Evoluţia tehnologică a influenţat foarte mult această caracteristică a maşinilor de spălat. Reproiectarea componentelor interne şi descoperirea de noi soluţii constructive au dus la posibilitatea măririi volumului cuvei şi a tamburului, păstrând nemodificate dimensiunile exterioare.
În prezent, oferta de maşini de spălat cuprinde numeroase modele cu capacităţi de încărcare între 4 şi 12 kg. O caracteristică importantă este existenţa unui senzor de greutate. Acesta cântăreşte cantitatea de rufe aflată în cuvă şi ajustează automat programul de spălare astfel încât să se obţină cele mai bune rezultate.
În momentul alegerii maşinii de spălat potrivite pentru noi, trebuie să ţinem cont de acest aspect. Trebuie să o alegem pe cea cu o capacitate adaptată nevoilor noastre. În momentul în care aceasta este mai mare decât avem nevoie, eficienţa ei va scădea şi creşte posibilitatea ca rezultatele să fie mai proaste.
Programele de bază (de exemplu: bumbac, sintetice, sport, delicate, şi altele) sunt aproximativ aceleaşi şi disponibile pe majoritatea modelelor. Putem identifica diferenţe destul de mari între modele la programul rapid. Timpii variază între 15 si 30 de minute. Acest lucru poate deveni un criteriu de selecţie destul de important în cazul în care sunteţi foarte ocupaţi şi aveţi puţin timp disponibil pentru treburile casnice.
În fond, veţi găsi programele de spălare necesare de zi cu zi pe orice maşină. Însă, dacă aveţi nevoi speciale, este recomandat să acordaţi o atenţie sporită listei de programe implementate.
Aceasta reprezintă capabilitatea de stoarcere a rufelor. Modelele existente în acest moment pe piaţă au viteze de centrifugare care variază între 400 şi 1600 de rotaţii pe minut (rpm).
Dacă doriţi o stoarcere bună a rufelor, este recomandat să alegeţi o maşină de spălat cu o citeză de centrifugare de minim 1000-1200 rpm. Trebuie ţinut cont, însă, şi de faptul că această viteză este limitată şi de programul de spălare, deoarece nu toate materialele permit viteze mari la stoarcere.
Maşina de spălat cu uscător este recomandată celor care nu au spaţiu pentru uscarea rufelor sau pentru un uscător de sine stătător. Din păcate, capacitatea de uscare este numai cu puţin mai mare decât jumătate din cea de spălare.
Uscătoarele separate, pe de altă parte, au capacităţi mai mari şi numeroase programe de uscare. Foarte important de ştiut este că dacă selectăm uscare totală, hainele se vor şifona destul de tare. Pentru a evita acest lucru, putem opta pentru programul de uscare pentru călcat. În acest caz, hainele vor avea nivelul de umiditate optim pentru o călcare uşoară.
Nu este indicat să folosiţi uscarea pentru articole din materiale delicate, lână sau mătase, haine cu spumă de cauciuc sau materiale asemănătoare.
Un criteriu foarte important în alegerea maşinii de spălat este consumul de energie electrică şi cel de apă. În momentul actual, consumul de electricitate variază între 0.1 şi 2.5 kW pe ciclu de spălare, iar cel de apă între 25 şi 70 de litri, valori ce variază şi în funcţie de programul de spălare ales.
Trebuie avut în vedere că maşinile mai economice sunt ceva mai scumpe, dar îşi vor amortiza destul de repede investiţia. Cele mai eficiente maşini de spălat la momentul actual fac parte din clasa de eficienţă energetică A+++++.
Cu siguranţă nu vom fi foarte fericiţi dacă maşina de spălat, proaspăt cumpărată, face un zgomot infernal într-un ciclu de spălare sau centrifugare. Tocmai de aceea, acest aspect trebuie tratat cu maximă seriozitate.
Modelele existente pe piaţă la momentul de faţă au niveluri de zgomot cuprinse între 71-81 dB la centrifugare şi între 46-63 dB la spălare.
De regulă, cu cât este mai silenţioasă o maşină de spălat, cu atât este mai scumpă. Atenţia mai mare în cadrul proiectării, izolarea fonică mai bună, folosirea unor materiale de calitate superioară, adaptarea diferitelor sisteme de reducere a vibraţiilor, toate acestea se reflectă în preţ.
Cuva maşinilor de spălat poate fi confecţionată din material plastic sau din inox.
Materialul plastic asigură o izolare termică destul de bună, ajutând la economia de energie, însă rezistă mai puţin în timp faţă cele din inox. Cuve din inox găsim la maşinile din categoria premium, cu preţuri ridicate de achiziţie. Cu toate că unii producători susţin că cele din material plastic sunt mai eficiente energetic, aceştia omit să precizeze că cele din inox sunt foarte bine izolate termic şi reţin căldura chiar mai bine decat cele din polipropilenă, de exemplu.
În ultimii ani, marii producători au introdus pe piaţă maşini de spălat smart. Acestea se pot conecta la internet prin wireless şi pot comunica cu smartphone-ul proprietarului prin intermediul unei aplicaţii. Astfel, putem afla oricând şi oriunde stadiul ciclului de spălare, transmite comenzi de la distanţă sau putem chiar să descărcăm de pe pagina producătorului programe de spălare noi.
Poate fi o funcţie foarte utilă mai ales pentru cei foarte ocupaţi şi mereu pe drumuri.
Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să se bazeze alegerea maşinii de spălat ideale. Sperăm că v-am ajutat şi vă reamintim că site-ul nostru vă pune la dispoziţie review-uri pentru numeroase modele care pot fi pe placul dumneavoastră.
» Preluat de pe LivePr.ro - Cum alegem maşina de spalat rufe
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro