Cafeaua este, dupa petrol, al doilea cel mai folosit produs din lume, relateaza livescience.com.
Ca orice mare descoperire, si cafeaua a fost gasita din greseala in urma cu peste 1000 de ani de catre caprele care o rumegau, in necunostinta de cauza, pe dealurile Etiopei. Industiria cafelei a devenit o afacere mondiala cu 500 de milioane de angajati, de la agricultorii care o cultiva si o recolteaza de pe campurile din Kenya, pana la chelnerii cafenelelor din lumea intreaga.
Cana zilnica de cafea a devenit unul dintre elementele comune culturile de pe toate continentele.
Pentru o relatare istorica precisa, trebuie precizat ca boabele de cafea au fost descoperite prin anul 800 de catre un cioban care isi plimba turma de capre pe niste dealuri din Etiopia. Observand comportamentul animalelor dupa ce consumau boabele de cafea, ciobanul a prezentat descoperirea calugarilor de la o manastire din apropiere, care au fiert ciudata planta si au preparat astfel prima cafea. Calugarii au observat ca bautura ii ajuta sa stea treji in timpul orelor lungi de rugaciune.
La doar 200 de ani de la descoperire, cafeaua a devenit foarte populara in Africa de Sud, pe malurile Marii Rosii, mai ales in Yemen, unde se spune ca s-ar fi dezvoltat populara bautura de astazi. Primele campuri cultivate de cafea apar in 1300.
In scurt timp febra cafelei cuprinde toata Peninsula Arabica, unde apar si primele cafenele. Acestea au devenit locuri foarte populare pentru discutii pe subiecte diverse, incat au fost numite Scoli ale Inteleptilor.
Dupa introducerea sa in Europa, in anii 1600, cafeaua a cunoscut o evolutie asemanatoare cu cea din celelalte continente. Cefenelele au devenit si aici nucleul vietii sociale.
Monopolul asupra industriei cafelei a fost detinut multa vreme de catre arabi, dar un calugar indian a reusit sa fure niste boabe pure pe care le-a dus in tara sa si a inceput sa le cultive. In secolul al XVII-le si olandezii au reusit sa cultive planta, aducand astfel o parte a productiei de cafea si in Europa.
Europenii in tentativele lor de a cuceri lumea au raspandit productia de cafea in Jamaica, Insulele Hawaii, Insulele Java si Brazilia. Cea din urma tara a devenit cel mai mare producator mondial de cafea.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro