Cu 150.000 de noi cazuri pe zi în Europa, restricțiile cresc la Roma, Paris sau Praga

octombrie 19, 2020

Mai multe state europene au reimpus restricții în contextul unui val doi care lovește tot mai puternic Europa. Italia a oferit putere autorităților locale de a închide zonele publice după 21, Suedia a decis să ia măsurile mai dure după ce în primul val a fost singurul stat european fără restricții ci doar cu recomandări, iar Cehia ia în discuție chiar carantina totală.

Italia este ultimul stat care a anunțat o nouă serie de măsuri prin care înăsprește restricțiilor pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Premierul Giuseppe Conte a spus că măsurile erau necesare „pentru a evita o nouă carantină".

Primarii vor avea puterea de închidere a zonelor publice după ora 21:00, iar orele de deschidere a restaurantelor și dimensiunea grupurilor permise se vor înăspri. Restaurantele vor trebui să afişeze la exterior capacitatea maximă de primire, vor trebui să închidă cel mai târziu la miezul nopţii şi să primească cel mult şase persoane la o masă, barurile vor trebui să închidă la orele 18.00 dacă nu vor fi în măsură să ofere servicii la masă clienţilor pe scaune.

Mișcările au venit în momentul în care Italia a înregistrat cea mai mare rată de infecție zilnică pentru a doua zi consecutivă.

Alte 11.705 de cazuri noi au fost anunțate duminică, depășind recordul anterior, care a venit cu o zi mai devreme sâmbătă, de 10.925. Circa 150.000 de teste sunt efectuate în fiecare zi în ţară.

Italia a fost primul stat european care s-a confrunta cu pandemia, înregistrând cifre record în martie. De la debutul pandemiei, Italia a înregistrat 414.000 de cazuri confirmate de coronavirus și 36.500 de decese, numere care îl plasează pe locul al doilea în Europa, după Marea Britanie.

Aceste măsuri „vor trebui să ne permită să înfruntăm noul val de contaminări care loveşte sever Italia şi Europa. Nu putem pierde timp. Trebuie să punem în aplicare aceste măsuri pentru a evita un nou lockdown generalizat ce ar pune economia în pericol”, a motivat Giuseppe Conte.

După ce în primul val s-a remarcat drept singura țara care nu a impus carantină generală și tratat situația mai relaxat, Suedia a decis acum să ia rapid măsuri restrictive pentru a evita o crește abruptă a cazurilor.

Anders Tegnell, epidemiologul principal al Suediei, se va întâlni săptămâna viitoare cu oficialii locali din domeniul sănătății pentru a discuta măsurile care vor fi puse în aplicare ca răspuns la focarele din capitala Stockholm și din orașul apropiat Uppsala.

Autoritățile din zonele cele mai afectate vor avea puterea de a recomanda oamenilor să evite transportul public, locurile publice ocupate și contactul cu persoanele vulnerabile și vârstnice. Suedia insistă însă că nu va aplica o carantină cu amenzi ci una cu recomandări.

O serie de state și-au consolidat abordarea față de coronavirus odată cu așa-numitul „al doilea val” de infecții care continuă să crească. Franța a înregistrat un număr record de cazuri noi, sâmbătă, la 32.427 și s-au înregistrat alte aproape 30.000, duminică.

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri confirmate în Europa trebuie să fie comparată cu testele mult crescute care au loc acum, comparativ cu primul mare val din martie.

Nouă orașe franceze importante, inclusiv capitala Paris, sunt supuse unei carantine de la 21:00 la 06:00, timp de cel puțin o lună. Oricine ar trebui să aibă un motiv valid sau ar putea fi amendat cu 135 de euro pentru încălcarea carantinei.

Elveția a reacționat duminică la o creștere accentuată a infecțiilor, făcând obligatorie purtarea acoperirii feței în spațiile publice interioare de luni. Adunările de peste 15 persoane în public sunt, de asemenea, interzise.

Republica Cehă a declarat duminică că va aștepta două săptămâni înainte de a decide dacă este necesar o carantină generală. În prezent, țara are cea mai mare rată de infecție cu coronavirus din Europa și a închis cea mai mare parte a sectorului ospitalității și a mutat școlile la învățământ la distanță.

Praga a fost martoră duminică unor scene foarte violente după ce protestatarii împotriva măsurilor autorităților s-au încăierat cu forțele de ordine. Autoritățile au declarat că cel puțin 20 de persoane au fost rănite în ciocnirile care au izbucnit după ce câteva mii de persoane, inclusiv suporteri din galeriile unor echipe de fotbal și hocheiului pe gheață, s-au adunat în centrul orașului pentru a condamna restricțiile care includ interzicerea competițiilor sportive și închiderea barurilor și restaurantelor .

Irlanda va anunța luni restricții mai stricte. Un ministru a spus că o politică localizată nu a fost suficientă și a sugerat că cabinetul urmărește o abordare de „nivelul patru” care să închidă toate afacerile neesențiale.

Germania a înregistrat sâmbătă un record zilnic de noi infecții, iar cancelarul Angela Merkel a cerut oamenilor să rămână acasă și să evite călătoriile atunci când este posibil.

În Țările de Jos (Olanda), premierul Mark Rutte a recunoscut că ar fi trebuit să ofere sfaturi mai bune familiei regale după ce au întrerupt o călătorie în Grecia, pe fondul furiei publice că au fost în vacanță la scurt timp după ce guvernul a introdus o carantină parțială.

 

Zone din Marea Britanie au fost puse sub carantină, în timp ce prim-ministrul Boris Johnson a cerut ca gestionarea celui de=al doilea val de infecții să fie făcută prin măsuri locale.

În schimb, în lume, Israelul și Melbourne, cel de-al doilea oraș ca mărime din Australia, au anunțat o ușoară relaxare a restricțiilor de carantină, în urma unui declin constant al numărului de noi cazuri.

Israelul a reușit să-și aplatizeze focarul prin măsuri foarte dure, inclusiv interzicerea călătoriei la mai mult de un kilometru de casă.

Statele europene au înregistrat o creștere de 44% a cazurilor noi în ultimele șapte zile, obligându-le pe unele să impună sau să ia în considerare noi restricții.

America de Nord și de Sud se luptă, de asemenea, pentru a gestiona coronavirusul. Statele Unite au înregistrat peste 52.000 de cazuri noi pe 17 octombrie, o creștere de 28% comparativ cu media de 14 zile. Numărul morților a crescut cu 679 la aproape 220.000.

Brazilia a raportat 24.062 de cazuri noi și 461 de decese cauzate de COVID-19, pe 17 octombrie.

În weekend, numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depășit 40 de milioane. Pentru ultimele 10 milioane de cazuri a fost nevoie doar de 32 de zile, spre deosebire de primele 10 milioane care au avut loc în circa trei luni.

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro