Miercuri 11 august 2010 a avut loc o dezbatere de analiza a evolutiilor imobiliare din primele sase luni ale anului 2010. Experti imobiliari, jurnalisti, reprezentanti unor fonduri de investitii imobiliare si economisti de renume au participat la dezbaterea PRETURI SI EVOLUTII PE PIATA IMOBILIARA DIN ROMANIA ( 2010-2012 ).
Miercuri 11 august 2010 a avut loc o dezbatere de analiza a evolutiilor imobiliare din primele sase luni ale anului 2010. Experti imobiliari, jurnalisti , reprezentanti unor fonduri de investitii imobiliare si economisti de renume au participat la dezbaterea PRETURI SI EVOLUTII PE PIATA IMOBILIARA DIN ROMANIA ( 2010-2012 ).
Preturile continua sa scada vertiginos.
Prima concluzie care s-a impus din analiza datelor furnizate de primarii, notariate si societati imobiliare este aceea a devalorizarii rapide a patrimoniului imobiliar. Cele mai mari scaderi la preturi ( cu 50% ) sau inregistrat pe segmentul terenuri. Ingetarea pietii, dificultatile investitiilor imobiliare, inghetarea creditelor toate au redus dramatic cererea pe segmentul terenuri actualmente preturile la terenurile centrale se cifreaza la cc. 60-100 de euro coborand pana la 20 de euro pe metru patrat la periferie .
Alta zona ce se devalorizeaza rapid este aceea a locuintelor in blocurile vechi care au pierdut la randul lor peste 50% din valoare in ultima perioada si suntem departe de afi atins nivelul minim.
Expertii bancari au apreciat ca bancile considera ca in 2011 preturile pentru apratamente vor fi in jurul a 20.000 de euro garsoniera , 30-50.000 apartamentele cu 2 camere in functei de zona si 50.000 apartamentele cu 3 camere. Facturile la intretinere din iarna anului 2010/2011 se anunta a fi decisive in a imipinge spre o prabusire rapida preturile in acest domeniu.
Segmentul Case si Vile . Preturi in cadere libera.
Zona Case si Vile este cea mai sensibila la prabusirea preturilor si la climatul economic deoarece intretinerea unei astfel de patrimoniu imobiliar este extrem de dificila in perioade de criza economica si efectele se vad aici cel mai dramatic. Locuintele din zonele altadata vedete, zona Nord au pierdut peste 60% din valoare, locuintele din zona Pipera, Baneasa , Otopeni care atingeau 300.000 de euro inainte crizei au scazut la 100.000 de euro in prezent si se apreciaza ca practic piata lor este blocata in conditiile in care piata revine la preturile anilor `94-`95 de cc. 20-30.000 de euro casa .Singurele relativ ferite de deprecierea uluitoare a proprietatilor sunt casele situate in perimetrul central unde desi caderea a fost dramatica de la 1,5 milioane de euro cat costa o astfel de proprietate inaintea crizei la 150.000 de euro in prezent si cu o marja de scadere in urmatorii 2 ani de pana la 100.000 de euro.
2010 si 2011 anii vanzatorilor.
Fara indoiala anii 2010 si 2011 sunt anii in care se obtine profit doar de catre cei care vand rapid inainte de accentuarea caderii de pret anuntata pentru aceatsa iarna. Lunar casele si apartamentel se devalorizeaza cu aproape 5% asa incat putinii care reusesc sa gaseasca cumparatori sunt castigatorii acestei crize. Pentru cumparatori investitiile in acest moment sunt cel putin riscate daca nu chiar ruinatoare deoarece piata imobiliara cunoaste acum efecte specifice pietei automobilistice, odata iesita cu masina din showroom valoarea ii scade cu 30% la fel se intampla acum cu locuintele abia semnat contractul si valoarea casei a scazut cu 10% daca nu cu mai mult, a subliniat economistul sef Mihai Racaceanu. Ca urmare a acestui fapt acum cumpara doar cei care au fonduri negarantate de banci sau cei cu rezerve financiare acrea steapta ca peste 10-15 ani cand preturile vor relua un trend ascendent sa faca un profit frumos.
2012- anul cumparatorilor.
Abia in 2012 cand piata se va stabili la nivelul anilor 1994 abia atunic se va putea cumpara la preturi reale si nu la cele prezente mult umflate fata de potentialul economic al Romaniei a declarat Ieng Petersen , reprezentantul unui Fond Imobiliar Suedez. In conditiile in care somajul va depasii 2 milioane de oameni orice pret pe metru patrat construit de peste 200 de euro este nesustenabil si noi nu vom investii. Marile fonduri imobiliare care au asigurat cresterea de pe piata din romania sau retras deja si astepata inca 4-5 ani ca preturile sa se stabilizeze la 200 de euro metrul patrat construit in zone centrale pentru a reveni pe piata.
Cat va dura criza imobiliara ?
Mult , a declarat , incruntat si chiar alarmat economistul sef Mihai Raceaceanu. Pana in luna martie 2010 era optimisti si credeam ca undeva in jurul a 5 ani de recesiune vor fi suficienti economiei mondiale sa isi revina. Acum cand in ultimele 2 luni falimentele de piata din SUA a imobiliarelor au crescut cu 500% iar preturile au csazut la 90 % repet la 90% din valoarea dinaintea crizei perspectivele sunt sumbre.
Un raport al Uniunii Europene considera ca economia Romaniei va iesi din criza in urmatorii 10 ani deci revenirea pietei imobiliare va pute incepe undeva prin 2020 in varianta optimista ca evolutiile europene se confirma si Romania iese intradevar din criza in 10 ani.
Conferinta de presa s-a sfarsit in aceasta nota amara consolidata de stirea ca Bursa de la New York a anuntat ca recesiunea in SUA va mai dura inca cel putin 3 ani.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro