Criza gradinitelor - primul simptom al colapsului demografic

martie 29, 2007

Criza gradinitelor este doar primul simptom al unui colaps demografic care poate fi prevenit daca Romania isi elaboreaza o strategie nationala de populatie si dezvoltare care sa ia in considerare schimbarile demografice.
Marile orase din Romania se confrunta cu o criza majora de locuri la gradinite. In Constanta, Iasi si Timisoara numarul cererilor de inscriere depaseste cu mult locurile disponibile, iar cea mai grava situatie este la Bucuresti, unde 8.000 de copii prescolarivor ramane in afara sistemului de invatamant in aceasta toamna.
Situatia aceasta s-a creat in urma cresterii constante a natalitatii intre 2003 si 2005, in special in Bucuresti si in orasele mari, si a migratiei catre mediul urban a familiilor tinere care au copii mici. In fiecare an, numarul de nasteri a crescut in toata tara - cu 2.000 in 2003, 4.000 in 2004, 5.000 in 2005. In Bucuresti sporului natural i se adauga anual in jur de 1.000 de copii de varsta prescolara care se muta in oras.
Criza gradinitelor survine dupa o lunga perioada de scadere continua a numarului de copii - de la 360.000 pe an inainte de 1989 la 200.000 pe an in 2002 - care a dus la inchiderea multor gradinite si scoli si care va afecta sistemul de invatamant superior in anii care urmeaza.
Genul acesta de discrepante intre situatia demografica si sistemul social se va acutiza in scurt timp si in alte domenii: pe piata muncii, unde forta de munca va scadea dramatic din cauza emigratiei si a numarului mic de tineri; in sistemul de sanatate, unde numarul din ce in ce mai mare de varstnici va cere servicii medicale specifice, geriatrice, pe care sistemul romanesc nu este pregatit sa le ofere. Exemplele pot continua, si ele nu sunt decat cele mai evidente consecinte ale schimbarilor demografice din Romania: scaderea si imbatranirea populatiei.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro