Masa rotunda Romania under Construction, organizata de postul de televiziune The Money Channel si M&C Strategy Development a reunit astazi, 20 octombrie, cei mai importanti jucatori din piata de constructii din Romania. Dezbaterea a pus in lumina trendurile pietei, in contextul crizei economice si politice.
Potrivit reprezentantilor companiilor si patronatelor din sector prezenti la eveniment, criza din sectorul local de constructii este accentuata de lipsa de actiune a Guvernului in implementarea masurilor propuse de patronatele din domeniu. Proiectul de reabilitare termica a cladirilor sau programul Prima Casa nu au dus la imbunatatiri semnificative, ba mai mult, afecteaza activitatile propriu-zise ale companiilor.
La inceputul lui 2009 am privit cu mari sperante programul de reabilitare termica. Bugetul insa nu a fost cel anuntat dinainte, in loc de 600 de milioane lei, au fost acordate doar 360 de milioane lei. S-a mers pe principiul acordarii de contracte dupa criteriul celui mai mic pret oferit, ceea ce a dus la un lant de nerealizari si programul a avut mult de suferit, a declarat Adriana Iftime, Director General al Patronatului Societatilor din Constructii, in cadrul evenimentului. In plus, a mai spus aceasta, legea achizitiilor publice a dus la scaderi semnificative ale preturilor.
Si Aliz Kosza, directorul general al Fabryo Corporation, impartaseste punctul de vedere exprimat de Iftime: Ordonanta legata de reabilitarea termica are probleme la metodologia de aplicare, in practica lucrurile ridica multe discutii. Este un haos national.
Tocmai in incercarea de a reface metodologia acestei ordonante, potrivit lui Iftime, Patronatului Societatilor din Constructii a pregatit un pachet de masuri pentru Guvern, pachet pe care il vor prezenta oficialilor la sfarsitul lunii ianuarie, mai tarziu decat programasera initial, din cauza dezechilibrului politic si administrativ din acest moment.
Previziuni optimiste pentru evolutia domeniului constructiilor nu au fost formulate. Trendul in sectorul de constructii este inca descrescator, este de parere Stefan Varfalvi, presedintele IMSAT Grupe SNEF, care sustine ca fara suportul autoritatilor publice mediul privat, in speta cel din constructii, nu se poate iesi din criza.
O alta problema luata in discutie de participantii la evenimentul organizat de The Money Channel sunt intarzierile la plati, deficienta cauzata, din perspectiva acestora, de ritmul lent in care actioneaza statul roman.
Am cerut plata TVA-ului la incasarea facturii, dar nu s-a intamplat nimic. In acest fel, statul incurajeaza teparii. Daca statul nu-si face treaba, macar sa lase firmele sa-si faca treaba, a explicat Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta.
Concluzia discutiilor dintre reprezentantii patronatelor si companiilor din sectorul de constructii nu a dus la gasirea de noi solutii pentru stimularea si reluarea activitatilor pentru ca acestea deja exista, sub forma de propuneri, pe masa Guvernului. Nu de idei ducem lipsa, ci de oameni de actiune care sa puna in aplicare toate masurile propuse, a conchis Mihai Rohan, Presedintele si Directorul Carpatcement Holding
La eveniment au mai participat: Adrian Florescu Director General Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii(ARACO), Cristian Dumitrache - Director General Gero Tiefbau, Ovidiu Cordoneanu - Director Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si Claudiu Georgescu - Director APMCR (Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania).
Evenimentul Romania under Construction a fost moderat de Dan Suciu si organizat in parteneriat cu companiile Fabryo și Gero Tiefbau, cu sprijinul Business Standard, Money Express si Cotidianul.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro