Criza de cacao va determina disparitia ciocolatei

noiembrie 17, 2010

Ciocolata, odata bautura de lux a regilor azteci si maiasi, este foarte aproape sa-si redobandeasca statutul de produs de lux, o data cu recoltele tot mai slabe de cacao din ultima vreme, relateaza news.discovery.com.

Ciocolata poate deveni o placere foarte rara si din ce in ce mai scumpa deoarece productia de cacao, ingredientul principal al ciocolatei, nu poate tine pasul cu cererea mondiala care este in continua crestere. Principala cauza a acestui decalaj este constituita de conditiile in care traiesc si isi desfasoara activitatea cultivatorii de cacao din Africa. Desi "continentul negru" este cel mai mare producator de cacao, profiturile obtinute in urma comercializarii nu ajung si la fermieri care se vad obligati sa traiasca in mizerie, cu mai putin de un dolar pe zi, desi sustin o industrie imensa.

Din cauza saraciei, fermierii nu au resursele necesare pentru a-si moderniza fermele sau pentru a le intretine corespunzator, fapt pentru care plantatiile de cacao si-au pierdut din fertilitate, generand o scadere a productiei. Mai mult, fermierii, ajunsi in pragul disperarii, parasesc fermele pentru a-si cauta norocul prin  orase.

Criza ar putea fi prevenita daca li se ofera fermierilor un pret corect pentru cacaoa produsa. In Ghana se intampla deja acest lucru, iar rezultatele nu au incetat sa apara. Productia merge bine, fermierii isi intretin cum trebuie plantatiile pentru a obtine productivitate maxima.

Daca nu se actioneaza rapid, ciocolata va deveni un lux accesibil doar celor care apar in topurile celor mai bogati oameni ai lumii.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro