Crin Antonescu: Partidul Național Liberal este fondator şi membru puternic al USL și nu are cum să discute despre o alianţă cu alte partide

martie 27, 2013

Intrebat despre cum vede numirea domnului Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala din partea Administratiei Prezidentiale si detasarea pe o perioada de sase luni incepand cu data de 2 aprilie 2013 in functia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu a mentioant ca nu contesta dreptul presedintelui, prescris in Constitutie de a numi o persoana in functia de judecator la Curtea Constitutionala si ca nu stie cum va conduce domnul Daniel Morar, dar intotdeauna pleaca de la prezumtia de nevinovatie.

 

„Nu stiu cum va conduce domnul Daniel Morar Parchetul. Plec, in general, de la prezumtia de nevinovatie in toate cazurile sau in toate cauzele si, ca atare, nu am sa ii fac un proces de intentie domnului Daniel Morar acum. Dar ceea ce este absolut sigur si, intr-adevar, remarcabil pentru ziua de astazi este ca din punctul de vedere al domnului Traian Basescu si al prietenilor sai numerosi, justitie in Romania, instante in Romania se reduc la doua cuvinte: Daniel Morar. Eu nu contest dreptul presedintelui, prescris in Legea Curtii Constitutionale, de a desemna un judecator la Curtea Constitutionala. L-a desemnat pe domnul Daniel Morar, e alegerea domniei sale, e legala, e corecta, nu am nimic de spus in sensul acesta si nu am nici de comentat foarte mult. Nu e o noutate, e o confirmare, exact asa cum in vestitul mesaj de pe Facebook, presedintele Basescu ne aduce aminte ca vreme de noua ani de zile a fost strans legat de un partid politic si numai de unul din tara asta - cu totul in afara spiritului Constitutiei - la fel, astazi ne confirma ceea ce foarte multi dintre noi stiam, cativa dintre noi am spus-o de multa vreme, politicieni sau jurnalisti - domnul Daniel Morar a fost un om apropiat de domnul Traian Basescu. Mai departe, ca Sectia de procurori a CSM nu are alta varianta decat tot cu domnul Daniel Morar inainte, iarasi, nu mai comentez, pentru ca, dupa parerea mea, orice as spune e palid pe langa realitatea pe care o vedem. Nu e o noutate, repet. Eu nu stiu in ce masura toate aceste lucruri spun sau nu spun ceva celor care in afara Romaniei, la Comisia Europeana sau in alte zone unde exista preocupare majora pentru statul de drept din Romania si pentru independenta sistemului judiciar din Romania, aceste lucruri sunt sau nu sunt relevante. În rest, cred ca la noi, aici, toata lumea e lamurita.

 

În Romania, si din pacate sub o presiune internationala, in Romania am ajuns in urmatoarea situatie: cine din sistemul judiciar e cu Basescu, ala e independent. Cine nu e cu Basescu, e politruc, e pus de USL si asa mai departe. De ce oare intr-un sistem in care Traian Basescu si Monica Macovei, din 2005 pana acum, au pus tot ce-au vrut, procurori s.a.m.d., de ce oare noi n-am rezolvat coruptia, n-am rezolvat MCV-ul, n-am rezolvat nimic, asta e un raspuns care nu se da, insa nici noi nu putem incalca niste reguli. Noi nu putem merge maine, sa inchidem acolo cu cheia sediul CSM-ului si spus ce e asta, domnule, cum l-ati pus pe Morar? Putem sa comentam, slava domnului, inca o tara libera, desi, atentie, pe noi, CSM-ul ne da pe mana Inspectiei Judiciare. Probabil ca vom avea o noua plangere acum pentru ca eu comentez cu dumneavoastra ca nepotrivita prelungirea mandatului lui Daniel Morar, dar mai mult de atat nu putem face. Adica, nu putem incalca niste reguli, noi. Trebuie sa le respectam si trebuie sa avem vointa politica de a schimba aceste lucruri.

 

Daca domnul Basescu si-a pus pe domnul Morar la Curtea Constitutionala, iata, noi propunem la Senat, maine, un magistrat de cariera care n-a fost niciodata un apropiat al PNL-ului, care n-a fost membru al PNL-ului, pe Mona Pivniceru. Ce pot sa fac altceva? Asta inseamna vointa politica, da?

 

Ca domnul Traian Basescu l-a numit pe domnul Daniel Morar, este un fapt, este o prerogativa a presedintelui, nu aveam cum sa il impiedicam. Ca doamna Kovesi ar fi o propunere a USL, dezmint categoric si nu cred ca ar fi avut cum sa fie. Neg faptul ca USL ar fi facut vreo propunere sau vreo sugestie privitoare la acesti doi procurori, cata vreme doamna Mona Pivniceru a fost ministru al justitiei.

 

Nici dupa ce doamna Mona Povniceru nu va mai fi, USL nu are cum sa faca vreo propunere, pentru ca ar fi ilegal si anticonstitutional. Nu partidele sau aliantele politice propun sau numesc procurori. Este prerogativa ministrului justitiei. Nu stiu cum mai stam cu toata complicatia de la Comisia Europeana, unde s-a recomandat cu fermitate, ca sa ma exprim asa, lasarea deoparte a legii romanesti in vigoare si trecerea la niste proceduri foarte complicate, cu selectie, cu preselectie, cu concursuri transparente, cu spectacole televizate si asa mai departe. Nu stiu. Dar in orice caz, USL nu face propuneri pentru procuror general si va asigur ca atata vreme cat suntem in USL, cei pe care ne stiti, o asemenea propunere, in orice caz, nu ar fi venit.\"

 

Cu privire la scrisoarea trimisa de catre presedintele Traian Basescu Uniunii Social Liberale, in calitatea de presedinte al Senatului, Crin Antonescu, a precizat ca acest gest al sefului statului este doar unul de natura politicianista si ca nu va lua in considerare cerintele acestuia, deoarece prin natura functiei, nu are niciun fel de calitate de a da termene Parlamentului.

 

„Ca s-o terminam cu scrisorile actuale si viitoare ale presedintelui, deoarece ca pofta epistolara nu-i va fi ostoita de acest rand de scrisori, nu numai ca e cu totul in afara legii si a Constitutiei ca o formatiune politica sau liderii ei sa faca propuneri de procurori, dar in general domnul Traian Basescu nu are, nici prin natura functiei si cu atat mai putin natura persoanei, vreo calitate de a da termene Parlamentului, despre partide nici nu mai vorbim. E o scrisoare pe care mie, cel putin, mi-a scris-o degeaba... Presupun de altfel ca nici nu eram destinatarul real, e un nou gest de natura politicianista, adica inca un gest din acele mii de gesturi care fac in intregime mandatele domnului Basescu: nimic, nimic serios, nimic durabil, nimic benefic, doar gesturi, gesturi, populisme, giumbuslucuri si, in cel mai bun caz, niste victorii electorale atunci cand au fost pentru domnia sa. Bun. Deci, pentru mine e un subiect care nu exista, aceasta scrisoare (...) Nu le iau in considerare aceste termene, pentru ca n-are nici un fel de calitate."

Despre declaratia doamnei Mona Pivniceru ce vizeaza o modificare legislativa: membrii CCR sa fie numiti de Parlament, Guvern si puterea judecatoreasca, presedintele Crin Antonescu a specificat faptul ca este acord aproape integral cu aceasta initiativa si ca ar fi nevoie de o restrictie pentru a avea la Curtea Constitutionala doar judecatori de cariera.

„Cunosc parerea doamnei ministru Pivniceru in aceasta privinta si o impartasesc aproape integral, cu niste nuante. Ceea ce este important este ca domnia sa spune, la Curtea Constitutionala, de exemplu, unde exista noua judecatori, ar fi normal ca toate cele trei puteri ale statului sa aiba o proiectie in desemnarea acestor judecatori si mie mi se pare ca atunci trei ar putea fi numiti de parlament, trei de puterea executiva, unde eu cred ca daca cea mai mare parte a prerogativelor constitutionale se mentin, se pot regasi presedintele si guvernul si, in orice caz, trei de catre puterea judecatoreasca, de catre un CSM care sa fie intr-adevar reprezentant independent al puterii judecatoresti. Sunt de acord, in linii mari, repet.

Eu cred ca trebuie sa discutam cat mai repede aceasta chestiune, chiar in contextul modificarii Constitutiei insasi, si cred ca in felul acesta am putea sa limitam posibilitatea si printr-o astfel de rearanjare a puterilor care desemneaza si, dupa parerea mea, si printr-o restrictie, in asa fel incat sa avem doar judecatori de cariera intr-o asemenea Curte Constitutionala sau, eventual, daca vrem sa deschidem aceasta zona, nu stiu, universitari de un anumit grad in domeniul dreptului constitutional.

Eu cred ca normal ar fi ca acolo sa fie doar judecatori, judecatori de cariera. Dar e doar o parere.\"

De asemenea, cu privire la Miscarea Populara, Antonescu a comentat lansarea acestei miscari politice de catre presedinte si consilierii prezidentiali, apolitici, prin lege, afirmand ca Traian Basescu isi arata saracia resurselor politice si ca este nevoie de o limitare la maximum, constitutioanl vorbind a prerogativelor acestuia.

„Da, se implica. Este jenant din multe puncte de vedere. Nici macar nu mai este atat de jenant prin prisma, ma rog, a echidistantei presupuse pentru presedinte, presupuse de Constitutie si, de asemenea, pentru corpul sau de consilieri. Noi ne-am obisnuit de foarte multa vreme cu recitalurile domnului Lazaroiu, de exemplu, dar nu numai, domnul Diaconescu ii calca apasat pe urme, care numai a consilieri prezidentiali cum sunt in toata lumea nu seamana.

Acum, fapt fara precedent, cred, in istoria politica, si anume acela ca niste consilieri prezidentiali care continua sa fie... Adica n-au demisionat, zic, \"Bine, nu mai sunt consilier prezidential, eu ma duc sa fac un partid\", nu, dansii au biroul si lucreaza consilieri ai presedintelui Romaniei, echidistant politic, si intemeiaza in acelasi timp tot felul de lucruri. Dar mai jenant decat asta este altceva. Doamna, noi nu suntem o natiune foarte bogata sau, in orice caz, niste oameni care am fost in mod traditional foarte bogati. Multi dintre noi au fost chiar in decursul secolului si pana in ziua de azi destul de saraci. Pana si omul simplu de la tara are cultura de a-si masca saracia, de a se arata, cat de cat, asa, pe ulita, ca e si el, cat de cat, acolo. Maniera jenanta in care Traian Basescu isi arata saracia resurselor politice, adica vorbesti de mari miscari, vorbesti de dreapta, vorbesti de milioane de alegatori care asteapta si nu ai altceva de oferit decat eternul Lazaroiu si inca doi consilieri travestiti in oameni de dreapta - pai domnul Cristian Diaconescu, asa, mai schimbam si noi o vorba, nu e caraghios, nu e caraghios ca e un om care a debutat in PSD, care a afirmat ca e un om de stanga, care dupa aceea a servit interesul national, ca sa citez, sub culorile unui alt partid de stanga, al carui presedinte de onoare nu stiu daca nu cumva inca este, UNPR-ul, devine brusc un om de dreapta, ba, mai mult, un fel de apostol al dreptei, impreuna cu domnul Lazaroiu, desigur, al unei drepte asteptate de milioane de oameni. Asta e foarte jenant, de asta, asa cum vorbeam si despre tema suspendarii azi, care nu s-a pus, nu poti suspenda ridicolul, suspendarea, critica, sunt lucruri serioase, nu mai poti, aici suntem intr-o piesa de proasta factura, grotesca. Nu poti sa iti bati joc de suspendare. Stai si razi atata vreme cat poti uita ca e vorba de un om pus sa fie inca un an si ceva presedintele Romaniei.

Eu cred ca nu avem alta decizie de luat, decat in a limita la maximum nu prerogativele presedintelui, ca noi nu discutam acuma de modificarea Constitutiei, oricum modificarea Constitutiei e cu totul alt subiect, dar trebuie sa incercam sa limitam la maxim aria - respectand in acelasi timp Constitutia - de actiune a acestui om. Adica, daca e vorba sa formulez asa, foarte simplu, nu il mai luam in serios chiar atat de tare. Hai sa nu il consultam daca nu e nevoie.\"

Crin Antonescu a vorbit si despre suspendare, spunand ca nu se poate declansa o asemenea procedura „pe o impresie\", o suspendare presupune o anumita vointa politica, un complex de proceduri, consecinte si efecte.

„Nu poti declansa, repet, o suspendare pe o impresie. Aceea este convingerea mea, dar este impresia mea, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o suspendare presupune o anumita vointa politica, un complex de proceduri si niste consecinte, niste efecte. Eu am spus-o foarte clar ieri, nu am avut aceasta propunere de facut USL, nu a avut-o niciunul din celelalte partide. Ca atare, tema nu exista. Îngrijorarea, insa, persista.

Am pornit acea actiune de suspendare in vara pe care eu nu o regret absolut deloc, am pornit-o cu intemeiere, am dus-o cu toata puterea, nu am trisat pe nimeni acolo, ne-am asumat toate riscurile. Pana astazi, de pilda, impotriva mea exista o campanie sustinuta si aberanta cum ca sunt antioccidental, antiamerican, anti nu stiu ce, din cauza ca pur si simplu eu am incercat sa ma comport cu demnitate in acele imprejurari, nimeni nu a uitat acest vot, nimeni nu a uitat sensul lui, pentru mine, cel putin, pentru PNL, Traian Basescu nu a fost, nu este si nu va mai fi niciodata presedintele legitim al Romaniei si dincolo de asta, sigur ca avem niste obligatii - inclusiv cea de guvernare - care sa faca sa functioneze aceasta tara. Eu cred ca oamenii au inteles de fapt ca nu numai pe mine, dar nici pe Victor Ponta nu l-a apucat dragul deloc de Traian Basescu, nici cand a incheiat acel pact, aia a fost forma pe care premierul a considerat-o necesara, pentru ca aceasta tara sa functioneze, pentru ca aceasta tara sa fie guvernata, pentru a putea face atatea din lucrurile pe care le-am promis. În ce il priveste pe Traian Basescu, ceea ce eu am intotdeauna grija sa fac este sa ma gandesc la cei 7,4 milioane de oameni in momentul cand ma raportez la el. De aia nu am sa il iau in serios nici cu scrisorile si indicatiile pretioase pe care le da, nici atunci cand face pe inspiratorul natiunii, nici atunci cand minte, aratandu-ne noua cum am putea sa intram in Schengen, cand el, ca presedinte al tarii, a facut tot ce a putut, cum sa nu intram noi in Schengen, ca nu am intrat ca vroia sau nu vroia Basescu. Dar a facut tot ce a putut ca sa ofere pretexte altora, sa se scuze mai usor pentru neintrarea noastra in Schengen si sa ne culpabilizeze pe noi, guvern - premier in primul rand. Nu ii uitam pe acesti oameni si tot ceea ce simt ei de cate ori il vad pe Traian Basescu facand toate nazdravaniile pe ecran, asta simt si eu si sunt convins, simte si Victor Ponta.

Exista partide sau in fine, miscari care nu au alt program decat Traian Basescu. Nu a fost si nu este adevarat ca noi nu am avea alta treaba pe lumea asta decat sa il criticam sau sa ne certam cu domnul Basescu si o sa va convingeti de lucrurile acestea dupa ce domnul Traian Basescu, totusi, se va dedica Miscarii Populare si nu va mai fi presedintele Romaniei. Daca apucam (...) Dar ca sa inchei subiectul: nu imi bat joc de suspendare, pe un episod ca acela in vestuta. Daca se intampla ceva mai grav, atunci, contati pe noi."

Despre o posibila alianta cu PDL, presedintele Crin Antonescu, a mentionat ca Partidul National Liberal este fondator si membru puternic al USL si are un contract cu alegatorii pana in 2016, cel putin si ca atare nu intra in discutie o alianta cu PDL.

„Noi suntem la fel de dispusi pe cat am fost intotdeauna, avem portile la fel de deschise pe cat au fost intotdeauna, pentru oricine doreste sa ni se alature, fie ca a mai facut politica, fie ca nu, fie ca vine dintr-un alt partid, fie ca vine din societatea civila si in masura in care, evident, avem niste valori comune si mai ales niste proiecte comune. S-a discutat foarte mult in ultimele 48 de ore, sau 24 de ore de la nenorocire, ca sa numesc, asa, conventional, Conventia PDL, foarte spectaculoasa, intr-adevar si cu multe semnificatii politice, despre apropiere, ba chiar despre alianta intre PNL si PDL. Sunt discutii extrem de pripite, care nici nu stiu daca ar putea sa fie de actualitate vreodata, dar care acum nu sunt. Din cel putin doua motive. Pentru ca, pe de o parte, PNL este fondator si membru puternic al USL, are un contract nu doar cu partenerii nostri, dar cu alegatorii care ne-au votat, de dus pana in 2016 cel putin si pe de alta parte - si ca atare, nu are cum sa discute despre o alianta cu alte partide - si pe de alta parte, chiar si pentru un simplu dialog, nevorbind de aliante, e o problema care nu stiu daca se va rezolva sau nu in PDL, treaba dumnealor. Un partid, pana a fi de stanga, pana a fi de dreapta, pana a fi mare, pana a fi mic, pana a fi la putere, pana a fi in opozitie, trebuie totusi sa aiba o anumita identitate a lui, o anumita... un profil, acte. E persoana juridica. Trebuie sa fie major. Persoana juridica. Problema PDL nu este ca nu e un partid de dreapta sau ca e, ca vrea sa fie, ca nu vrea sa fie. Problema PDL, a PDL-ului Blaga, sa spun asa, da? Este ca nu a ajuns la acest majorat. În momentul in care presedintele ajunge la situatia respectiva si spune foarte clar ce spune, oamenii astia nu sunt, sau cel putin, unii reprezentanti ai lor, care vorbesc in numele partidului, inclusiv domnul Vasile Blaga, care este presedintele ales, reales, al acestui partid, s-au dumirit inca la 24 de ore daca exista sau nu pe lumea asta fara Traian Basescu. Or, asta este o lipsa a actelor de circulatie pe scena politica, sa spun asa. Cu alte cuvinte, cum sa discuti cu PDL daca el nu e major, daca el nu are acte, daca el n-are buletin pe scena politica? Discuti sau nu discuti cu Traian Basescu, PDL nu exista. În momentul in care va exista, daca va exista vreodata, se poate vorbi despre ce identitate doctrinare are, despre ce viitor are si despre faptul ca intre PNL si PDL, cum, cand si de ce si daca, vom vedea, poate sa existe un dialog. restul e un spectacol care a avut loc... eu n-am aceasta malitiozitate, si PNL a trecut prin momente mai grele, si alte partide, a fost o batalie politica, dar inca o data, ce mi se pare semnificativ este ca acolo o majoritate dintre delegatie au putut sa voteze altfel decat le-a dictat in vazul tuturor Traian Basescu."

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro