Crin Antonescu: Noi putem sa trecem peste un incident, peste un episod, peste un minister, dar cu conditia sa avem convingerea, certitudinea ca ramanem pe un drum fara de care aceasta alianta nu mai are rost

Presedintele Partidului National Liberal a fost invitat miercuri seara la emisiunea „Realitatea la raport", la Realitatea TV, unde a vorbit despre stabilitatea si viitorul Uniunii Social Liberale, in contextul numirii doamnei Codruta Kövesi in functia de procuror sef la Directia Nationala Anticoruptie(DNA), de catre prim ministrul Victor Ponta, actual ministru interimar al Justitiei.

Intrebat despre stabilitatea si increderea in aceasta alianta, Crin Antonescu a spus ca nu „s-a jucat stabilitatea aliantei\" si nici viitorul acesteia, ci "s-au jucat niste atitudini, niste principii, niste reguli".

 

"Increderea nu poate fi o constanta decat in imprejurari exceptionale si din punctul asta de vedere nu suntem in ele. Acuma, nu s-a jucat nici stabilitatea aliantei, pentru ca nimeni nu a pus in discutie acest lucru si nu s-a jucat nici viitorul ei. S-au jucat cred niste atitudini, niste principii si niste reguli. Şi noi mergand inainte, ceea ce repet, nu a fost de pus in discutie si nu s-a pus in discutie. Mergand inainte avem o despartire, avem o falie care la nivelul acesta al numaratorii de ministere se concretizeaza in faptul nu ca noi am cedat un minister, sau ca am refuzat sa facem un schimb, sau ca nu am acceptat discutia despre compensatii. Am spus asa: suntem gata, si spunem si acum, si chiar si acum, vad ca noaptea parerile se schimba la unii."

 

Cu privire la refuzul de a prelua Ministerul Justitiei, in conditiile unei asemenea numiri in functia de procuror general, presedintele Antonescu a precizat ca Partidul National Liberal \"nu se targuieste\", ci doreste ca aceasta problema sa se rezolve in functie de lege.

 

"Nu, s-a discutat foarte serios intr-un partid care, repet, intelege, nu se targuieste. Deci noi am spus si spunem urmatorul lucru, si nu am spus altceva pe parcursul acestei crize. Angajam responsabilitatea pe Ministerul Justitiei, luam Ministerul Justitiei, fara insa a rezolva problema numirii propunerii procurorilor in vreun targ, in vreo intelegere cu Traian Basescu, ci dupa lege, dupa reguli, dupa standarde. Asta a fost in prima zi, a doua zi, in a treia zi. Premierul s-a cramponat, ca sa spun asa, de numirile pe care deja le-a facut, dupa ce spusese ca nu le face, ma rog, problema domniei sale, oricine are dreptul sa-si modifice deciziile, daca se intampla asta in timp util. Şi noi nu am acceptat sa mai cautionam Ministerul Justitiei pe propuneri deja facute. Noi nu luam, pot sa pun timpul prezent, ca pana maine luam Ministerul Justitiei, dar in momentul in care luam Ministerul Justitiei, propunerile cu doamna Kovesi si suita sunt retrase imediat.

 

Nu a vrut sa renunte la propunerile pe care le-a facut, la nominalizarile pe care le-a facut si atunci rezultatul simplu este urmatorul, nu mai avem noi responsabilitatea justitiei, nu asa intelegem noi sa actionam la un asemenea minister si intr-o asemenea problema, atunci vi-l luati si impreuna cu domnul Basescu si cu cine mai gasiti, rezolvati problema. Plastic, i-am spus si premierului, am, ma rog, descris acest lucru, este ca si cum programul nostru politic, programul nostru de guvernare, angajamentele noastre impreuna cu cetatenii sunt ca o carte cu multe pagini, multe. Pagina aia cu justitia am rupt-o de acolo. Mai este de inteles ceva din carte fara pagina aia? Sa speram ca da, este datoria noastra sa credem ca da. Pentru noi pagina aia este rupta. Este o pagina pe care o pot rescrie Victor Ponta, Traian Basescu si, eventual, altii, nu mai este in raspunderea noastra, nu inseamna ca nu ne mai intereseaza. Noi insa ramanem pe niste lucruri, pe care le-am angajat, le-am promis. Premierul astazi are alta optiune sau crede ca ajunge tot acolo pe alte cai, ceea ce eu ii doresc ca ar fi bine ca premierul sa aiba dreptate, m-as bucura primul sa spun „da, am evaluat eu gresit\", dar numai putem purta raspunderea politica. Ori noi, ca partid, nu putem sa acceptam orice numai si numai pentru a avea un minister in plus. De asta nici nu am acceptat propunerea premierului, care a spus – a fost corect in privinta asta, in aritmetica asta – „bun, atunci luati alt minister! Haideti sa luati altceva\" si am spus „Nu, nu ne trebuie, pentru ca nu asta este sensul!" Mergem mai departe asa, guvernul ramane in structura lui…