Crin Antonescu: Dupa suspendare si referendum, solidaritatea USL este cel putin la fel de puternica precum a fost in timpul alegerilor locale

septembrie 7, 2012

In cadrul conferintei de presa sutinute ieri la sediul PNL, Crin Antonescu dat asigurari atat despre unitatea in cadrul partidului, dar si in cadrul USL.

„Sperantele multor adversari politici ai nostri si ai sustinatorilor acestora ca se pot crea fisuri in urma a ceea ce a fost esec in acest referendum sunt vane. Exista o solidaritate deplina a Uniunii Social Liberale intre partidele noastre si, ca sa ma refer foarte strict la ceva ce azi a facut in ultimele ore agenda, in toate sedintele forurilor de conducere din Partidul National Liberal, a existat o singura voce, 230 de oameni care au participat acolo, vocea deputatului Ludovic Orban care a pus in cauza raporturile intre Partidul National Liberal si PSD, a pus problema responsabilitatii vinovatiei pentru esecul practic al acestui referendum si acestei suspendari.
A fost categoric singura voce. Este o opinie care nu reprezinta cu nimic Partidul National Liberal. Partidul National Liberal in forul sau, Delegatia Permanenta - cel mai larg dintre congrese, a afirmat, fara niciun fel de fisura, repet, fara niciun fel de exceptie, convingerea ca Uniunea Social Liberala trebuie sa mearga inainte, ca responsabilitatea politica pentru aceasta suspendare, pentru tot ceea ce a insemnat perioada de campanie si de referendum o asumam in intregime impreuna, aceste partide, liderii lor, conducerea Uniunii Social Liberale si, asa cum am mai afirmat-o, faptul ca vointa clara exprimata de o majoritate a cetatenilor romani cu drept de vot pentru schimbarea, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost ignorata, incalcata, asa cum cunoastem, este o chestiune care, evident, nu ne bucura, dar in legatura cu care nu plasam responsabilitatea in alta parte decat se afla ea.
Am vorbit si acum la aceasta reuniune a Uniunii Social Liberale despre lucruri foarte importante de prezent si de viitor, probleme care tin de guvernare, probleme care tin de pregatirea alegerilor parlamentare, de care pana la urma ne desparte putin timp.
In fine, un lucru, poate cel mai important, cel mai grav in orice caz, pe care l-am discutat astazi si in legatura cu care avem o pozitie oficiala este faptul ca odata cu acest comunicat pe care DNA-ul l-a dat in urma audierii, punerii sub invinuire a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, odata cu acest comunicat, deci, nu mai putem avea oficial dubii.
In momentul in care, pana a avea un rezultat birocratic al referendumului, Parchetul General si DNA-ul au inceput sa cerceteze cetateni, toti care votasera la referendum si votasera intr-un anumit fel la referendum, in momentul in care lideri politici, toti din USL, nu-i mai enumar, ii stiti, au fost chemati, cercetati, pusi sub invinuire, era usor de ghicit ca avem de-a face cu o actiune politica, dar nu aveam, ca sa spunem asa, o marturisire, o recunoastere. Azi avem un document fara precedent, cred, in care, intre altele, citez din ce spune DNA-ul: In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca in calitate de secretar general al unui partid politic, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie 2012 care sa garanteze validarea acestuia - am incheiat citatul.
Este cred pentru prima oara cand explicit o astfel de institutie pune in discutie si incadreaza penal exercitiul politic clasic. Politica se face cu partide, cu lideri, cu organizatori, care atunci cand e o campanie electorala, evident, prin toate mijloacele legale, au chiar obligatia de a maximiza succesul electoral, iar in aceasta privinta avem de-a face cu incriminarea directa si explicita a faptului ca niste lideri politici, acum discutam de Liviu Dragnea, mai inainte am discutat de altii, au cautat sa mobilizeze cetatenii Romaniei la vot, la referendum.
Cred ca suntem in fata unui moment extrem de grav in care institutii ale statului, care ar trebui sa nu se implice in nici un fel in jocul politic, ataca sistemul democratic pluralist la temelia lui. Este absolut evident si absolut inacceptabil ca o parte, o alianta, un partid politic sa fie atacat pentru activitatea sa pur politica prin excelenta in cadrul unei campanii electorale.
Nimeni nu contesta dreptul si chiar obligatia Parchetului de a cerceta si de a pune sub urmarire si de a lua toate masurile pe care legea le prevede impotriva fraudei electorale, impotriva unor incalcari ale legii, dar in momentul in care o asemenea fraza ca aceea pe care am citat-o apare intr-un document este cred inacceptabil si in sensul acesta si primul-ministru, presedintele PSD-ului, Victor Ponta, si eu suntem deplin solidari cu toti colegii nostri care s-au implicat in aceasta campanie si noi ne autodenuntam public si o vom face si formal in forma juridica: Da, am indemnat oamenii sa vina la vot, sa participe la referendum, sa participe la o forma de manifestare democratica prevazuta de Constitutia Romaniei si perfect legala.
Nu putem accepta asa ceva. Nu putem accepta o asemenea atitudine si un asemenea mod de a lichida de fapt pluralismul politic in Romania si de a guverna cu Parchetul si cu alte institutii de acest fel. Vom cere constituirea unei comisii parlamentare care sa analizeze modul in care aceste cercetari se desfasoara, mai ales in raport cu simpli cetateni.
De asemenea, vom face o informare pentru toate forurile internationale care s-au aratat si sper sa ramana preocupate de modul in care se respecta valorile statului de drept si valorile democratiei in Romania de catre toate partile”, a declarat Crin Antonescu in cadrul conferintei de presa.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro